Gå direkt till textinnehållet

”Vi borde vara mer intresserade av självkritik”

Göran Greider dyker upp snart sagt överallt, skriver om det mesta i livet och hinner dessutom delta i debatter både live och i etermedierna. Men själv tycker han inte att han är särskilt produktiv.

– Texterna är som ett flöde, de hakar i varandra och den ena ger den andra. Men det är skillnad att skriva dagliga ledartexter och texter som ska vara längre.

———–

Nyckelfrågan är klassamhället. Han gläds när han hör om sightseeingbussarna till Solsidan, som under namnet Odla ditt klasshat åker till överklassområden utanför Stockholm.
– Det är det som behövs. Jag menar inte att klasshatet är målet, men det är en bra start. Vi måste se att de översta 20 procenten av befolkningen får det allt bättre och de nedersta 30 procenten får det allt sämre.

———–

Den strid som blossade upp efter Bengt Ohlssons vänsterkritik i DN var egentligen ganska ointressant tycker Göran Greider.
– För min del kan de asfaltera hela Slussen. Striden pågår inom en elit. Det är intressantare vad som händer i förorterna.
Men är det sant att kulturvänstern fortfarande har makt?
– Kanske inom en snäv krets i Stockholms innerstad, där Bengt Ohlsson verkar, där är det säkert PK att vara vänster. Men det berör ingenting av de viktiga frågorna. Tvärtom belyser hela den debatten hur kulturen står vid sidan av samhället. I samhället har inte vänstern makten. Det är överklassen och borgligheten som har makten.
– Jag hoppas att nyhetscheferna och journalisterna på de stora tidningarna snart inser det och börjar granska dem som har makt i stället för att driva drev mot socialdemokraterna.
Hur är det med din egen makt?
– Alla som får uttrycka sin åsikt har makt i någon grad.

————–

Läs hela intervjun med Göran Greider i nummer 2 av Journalisten.

Prenumerera här.

Fler avsnitt
Fler videos