Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

”Man måste ställa frågor man tror på”

Hon har kallats ”oändligt bättre än Skavlan” och har en av Journalistsveriges mest effektiva intervjutekniker. Själv menar Ann-Marie Rauer att hon söker efter ett terapeutiskt samtal.

Via en tio år lång karriär inom teatern, där hon bland annat satte upp pjäser på Studioteatern i Malmö, så hittade Ann-Marie Rauer till journalistiken som 27-åring. Då hade hon även testat musik samt varit en hårsmån från att bli antagen till Dramatiska Institutet. I stället sökte hon sig till journalistlinjen vid Skurups folkhögskola för att ha ”något att falla tillbaka på”.

– Jag insåg nog inte just då att journalistik inte var något man gör med vänsterhanden. Med tiden uppfyllde yrket mig mer och mer, säger Ann-Marie Rauer.

Vi ses i SVT-huset i Malmö samma dag som Ann-Marie Rauer ska spela in ett avsnitt av det populära kulturprogrammet Sverige! Dagens gäst är manusförfattaren Edward af Sillén och Ann-Marie Rauer vill att vi flyttar oss längre in i lokalen så hon ska slippa stöta på gästen innan programmet ska bandas. Hon är nämligen övertygad om att det blir mycket bättre om de ses direkt i heta stolen när kameran precis ska börja rulla och vill inte ge gästen några förväntningar kring vad de ska prata om genom ett artigt kallprat.

– Jag är så full av manus nu och det är så lätt att börja prata och ställa frågorna innan. TV handlar om mötet mellan oss i bild. Jag vill ha ett genuint möte som man inte pratat sönder innan, säger hon.

För Ann-Marie Rauer är förberedelserna inför djupintervjuerna allt. När gästen sitter i stolen ska hon kunna manus utantill, så att hon kan släppa det och följa med vart samtalet än tar vägen. Innan intervjun med författaren och musikern Ulf Lundell så läste hon exempelvis samtliga hans verk.

– När jag äntligen fått hit honom så ville jag veta vad han gjort. Men det var lite extremt att läsa allt, så gör jag inte alltid. Men jag tycker det är viktigt att veta vad gästen gjort på djupet. Det ger många nycklar in till den personen.

En annan regel hon har är att bara ställa de frågor hon själv verkligen vill ha svar på, vilket tog några år att komma underfund med. När hon tog steget från ankare på SVTs Sydnytt till reporter och senare programledare på allmän-TV så hade hon mycket funderingar på vem hon skulle bli” i rutan. Eftersom hennes egen stil är mer eftertänksam, lugn och inkännade så trodde Ann-Marie Rauer länge att hon var tvungen att bli mer utåtriktad. Med tiden märkte hon i stället att ju mer hon ”backade in i sig själv” desto bättre blev allt.

Numera nöjer hon sig med att samtalen känns bra för henne och ser sällan programmen i efterhand.

– Hur många frågor har man inte ställt i sin journalistiska karriär för att man försöker vara till lags, för att någon annan vill att man ska ställa den, eller för att man tror att det måste vara så?  
 

Läs hela intervjun med Ann-Marie Rauer i Journalisten nummer 13.

Prenumenera på Journalisten här.

Fler videos
Fler avsnitt