Gå direkt till textinnehållet

Yviga utspel i upptrappad PAR-konflikt

Konflikten mellan Tidningsutgivarna och Journalistförbundet om hanteringen av upphovsrätten har blivit akut, och tar sig uttryck i en allt mer förvirrad strid runt det gemensamt inrättade rådet PAR.

Konflikten mellan Tidningsutgivarna och Journalistförbundet om hanteringen av upphovsrätten har blivit akut, och tar sig uttryck i en allt mer förvirrad strid runt det gemensamt inrättade rådet PAR.

Journalistförbundet och Tidnings­utgivarna inrättade PAR, Pressens avtalsråd, för att det skulle hjälpa till att utforma lokala avtal om upphovsrätten.

Efter att rådets ordförande Olof Johans­­son träffat ett avtal på Göteborgs-Posten, som ger tidningen rättigheter att sälja vidare artikelmaterialet, har Journalistförbundet hävdat att Johansson överträtt sina befogenheter och inte kan fortsätta som ordförande.

Annons Annons

Betraktar Journalist­­förbundet PAR som nedlagt?

– Inte som avtalskonstruktion, men med den besättning som finns i dag, Avtalet på Göteborgs-Posten ser vi som ogiltigt och vi har inget förtroende för dem som sitter i rådet. Vi betalar inte längre till PAR och Journalistförbundets representant har lämnat rådet, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.

bryt

Tidningsutgivarnas förhandlings­chef Björn Svensson betonar att PAR formellt fortfarande fungerar. Han har inga synpunkter på att Journalistförbundet varnar Göteborgs-Postens kunder för att köpa upphovsrättsskyddat material med utgångspunkt från avtalet.

– Jag har inte tagit del av det utspelet. I stället konstaterar jag att vår tolkning av PARs befogenheter stöds av rådets majoritet, av Medlingsinstitutets Gunnar Grenfors och av en dom i Stockholms tingsrätt. Jag utgår från att Journalistförbundet nu utser en ny representant i PAR som ersätter den avhoppade. Sedan får PAR gå vidare och upprätta avtal till ett av de fem ärenden som står i tur, säger han.

Vilka förutsättningar finns det att få PAR att fungera i praktiken om Journalistförbundet motsätter sig avtalen?

– Det är viktigt att man står för ingångna avtal. Vi har ett avtal, och en ordförande för perioden. Som parter bör vi nu ägna oss att skapa förutsättningar för utveckling av branschen, säger Björn Svensson.

bryt

Journalistförbundets ordförande har skrivit brev till Göteborgs-Postens ägare Peter Hjörne med en förklaring till varför förbundet varnar köpare för att göra affärer med tidningen enligt avtalet.

Agneta Lindblom Hulthén har också skrivit brev till Gunnar Grenfors på Medlingsinstitutet för att framhålla missnöjet med PARs utveckling och med dess ordförande:

– Vi vill att allt ska bli offentligt och sprida kännedom om hur Olof Johansson har överskridit sina befogenheter i avtalets skrivningar om MBL och om sekretess, säger Agneta Lindblom Hulthén och fortsätter:

– Vid varje enskilt tillfälle PAR går in och tecknar avtal kommer vi att bestrida dessa.

Journalistförbundet har även krävt att Medlingsinstitutet får en etisk policy för att kunna fungera bättre i framtiden.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.