Gå direkt till textinnehållet
Andra dagen på Journalistförbundets kongress blev lång.
Foto: Tor Johnsson

Nattmangling och konflikt om suppleanter

Journalistkongress 2025 Journalistkongressen fortsatte in på onsdagskvällen för att vinna tid och fattade beslut om bland annat förbundets strategi för den kommande kongressperioden och hur hotet från AI ska hanteras. I kulisserna uppstod också en konflikt mellan kansliet och några av kongressombuden.

Journalistkongressen fick på onsdagen ont om tid efter en lång debatt om de fysiska presskorten som slutade med att förbundsstyrelsen fick i uppdrag att utreda möjligheten att återinföra de fysiska presskorten. När kongressen bröt för middag hade man inte tagit sig igenom ens hälften av de 56 motionerna, och kongressen fick därför återuppta förhandlingarna vid halvnio på kvällen.

Under onsdagen fattade kongressen beslut om att förbundet ska arbeta för att stärka löneutvecklingen för äldre medlemmar som halkat efter i lön, genom att utveckla stöd och verktyg för medlemmar att själva förhandla upp sina löner i senare delar av arbetslivet, och ställa krav på arbetsgivarna att erbjuda till exempel fortbildning och mentorskap för att stärka medlemmars karriärmöjligheter under senare delen av arbetslivet.

Kongressen klubbade också Journalistförbundets strategi för den kommande kongressperioden: ”Så gör vi mediebranschen bättre”, och gav styrelsen i uppdrag att ta fram handfasta råd till klubbarna om hur AI-frågor ska hanteras.

Annons Annons

På tisdagen hade kongressen beslutat att låta förbundsstyrelsen sätta medlemsavgifterna för den kommande kongressperioden, men på onsdagen uppmanade kongressen styrelsen att ta i beaktande en mer progressiv fördelning av medlemsavgifterna, så att de som tjänar mindre också betalar en mindre andel av sin lön i avgift.

Förbundsstyrelsen fick ansvarsfrihet för den senaste kongressperioden.

Yogaövning under kongressen. Foto: Tor Johnsson

I kulisserna uppstod redan på tisdagen en konflikt mellan några av kongressombuden och kansliet. Bara 85 av 91 ombud var på plats när kongressen inleddes, och en förklaring till det var att Journalistförbundets kansli hade beslutat att inte ringa in suppleanter när ordinarie ombud lämnade återbud efter den 26 februari, det vill säga sex dagar innan kongressen samlades i Saltsjöbaden.

Efter kritik från flera ombud valde förbundet att backa från beslutet och suppleanter började ringas in när kongressen redan inletts på tisdagen. Följden blev att två suppleanter kunde ansluta till kongressen, en från Stockholms dagspress och en från Frilans Riks.

– Problemet med att ringa in suppleanter i ett så sent skede var att vissa valkretsar var väl förberedda på att skicka suppleanter som var inlästa på kongresshandlingarna, och vissa valkretsar var inte det. Det kunde uppfattas som att kansliet valde ombuden och gynnade vissa valkretsar, och den situationen ville vi inte hamna i. Men efter samtal med ombud valde vi att sätta oss och ringa och fick in två suppleanter, säger Journalistförbundets kanslichef Karin Linder.

Vad säger du om kritiken?

– Jag kan förstå kritiken men på grund av logistik och all den tid det behövs för att snabbt läsa alla handlingar behövde vi sätta en deadline. Jag tar med mig synpunkterna inför arbetet till nästa kongress och kommer att föreslå en tydlig ordning.

Att det saknades fyra ombud hade kunnat medföra att vissa beslut som fattades med knapp majoritet kunde ha fått en helt annan utgång med en fulltalig kongress, men det förekom inga så jämna omröstningar att det hade haft betydelse. Närmast kom förbundsstyrelsens förslag till stadgeändringar, som krävde en kvalificerad majoritet (två tredjedelar) för att gå igenom. Med 87 ombud krävdes 58 ja-röster men förslaget fick bara 55. Hade kongressen varit fulltalig hade det krävts 61 ja-röster, och om de fyra saknade personerna röstat ja hade förbundsstyrelsens förslag ändå fallit.

Förbundsstyrelsen i samtal i kongressalen under Journalistkongressens andra dag. Foto: Tor Johnsson

Efter att förbundsstyrelsen dragit tillbaka det minst populära förslaget till stadgeändring, att minska antalet ombud till nästa kongress från 91 till 71, gick övriga stadgeändringar igenom utan mankemang. Tre ombud, Magnus Sjöborg (BNL), Erica Hedin (SR) och Carl Cato (DN) reserverade sig mot kongressens beslut att inte minska antalet kongressombud. Hedin och Cato menade det hade varit en rimlig ekonomisk besparing.

En av stadgeändringarna som infördes innebär att en karens om tre månader införs för nya medlemmar i Journalistförbundet. Först efter att tre månader förflutit kan man som medlem få hjälp från förbundet. Bakgrunden är att journalister har blivit medlemmar i Journalistförbundet enkom för att få hjälp i ett särskilt ärende för att sedan lämna förbundet.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Annons Annons för Verifieras nyhetstjänst.

Senaste numret