Gå direkt till textinnehållet

Yrkesetiken i fokus på kongressen

I dag börjar Journalistförbundets kongress. Journalisten listar frågorna som lär hamna i fokus – och konstaterar att yrkesetiken toppar listan.

I dag börjar Journalistförbundets kongress. Journalisten listar frågorna som lär hamna i fokus – och konstaterar att yrkesetiken toppar listan.

@bild:1

Kongressen hålls sedvanligt på Djurönäset utanför Stockholm. Från onsdag förmiddag till fredag kväll ska de 111 ombuden i förbundets högsta beslutande organ ta ställning till 55 motioner och åtta styrelseförslag, behandla verksamhets-, revisions- och årsberättelser för förbundet de gångna två åren, samt välja en förbundsstyrelse med minst fem nya namn.

Vid den förra kongressen, år 2000, var nyckelorden förnyelse och kvalitet. Förbundet fick nytt namn, ny logotyp och en styrelse med tio nya namn, vars huvuduppgift blev att arbeta för att ”värna och förbättra den journalistiska kvaliteten”.

Bland de heta debattfrågorna då fanns förbundsordförandens arvode, vikariefrågorna, OB-systemet och arbetsmiljön.

Vad blir då årets huvudnummer? Här är Journalistens prognos över de fem hetaste debattfrågorna:

Yrkesetiken

Att det kan bli en het debatt om etikfrågorna framgår av det debattinlägg som sex ledamöter i förbundets Yrkesetiska nämnd, YEN, publicerar i det här numret av Journalisten (sidan 21). YEN-ledamöterna totalsågar det förslag om yrkesetiken som förbundsstyrelsen lagt fram till kongressen. ”FS väljer fel väg”, konstaterar YEN-ledamöterna som ifrågasätter den starka kopplingen mellan förbundsstyrelsen och nämnden och anser att nämnden ges en alltför undanskymd roll.

– Det är svårt att se vad förbundsstyrelsen vill med yrkesetiken. Framför allt har den ett alldeles för internt sätt att se på hanteringen. YEN är ju den enda instans som allmänheten har att vända sig till när det gäller hur vi journalister uppträder i vårt yrkesutövande, då måste man också kunna vara öppen för allmänheten, säger Martin Dyfverman, Sveriges Radio Örebro, en av undertecknarna av debattinlägget.

Han anser att styrelsen gör ett misstag som inte tagit till sig de förslag till förändring av YEN som fördes fram av en intern utredning i somras – med bland annat förslag på att allmänheten skulle beredas representation i nämnden – och befarar att det kan komma att leda till att förbundet förlorar inflytandet över den yrkesetiska hanteringen.

Urban Brådhe, ledamot i såväl förbundsstyrelsen som YEN, är den ende av de kvarvarande ledamöterna i YEN som inte undertecknat debattinlägget. Han säger sig ha förståelse för såväl styrelsens som YEN-ledamöternas hållning:

– Det finns goda tankar i styrelsens förslag och jag tror att det finns en risk att YEN överreagerar, samtidigt som jag förstår deras oro. Det är en väldigt viktig debatt, där kongressen bör tänka efter mycket noga.

Vikarierna

Situationen för vikarier lär prägla en stor del av kongressen, då hela tio av de 55 motionerna handlar om vikariefrågor.

”Låt oss markera kraftfullt att vi inte låter våra medlemmar förnedras på detta sätt”, skriver Göteborgs-Postens journalistklubb i sin motion om LAS-missbruket. Receptet på hur arbetet ska bedrivas varierar dock, från att driva fram en skärpning av lagen med halverad vikariegräns till att inom TCO hårdare beivra missbruk av den nuvarande lagen.

En stor del av debatten lär också handla om hur förbundet bör organiseras för att driva frågan på bästa sätt. En motionär kräver ”större engagemang från förbundsstyrelsen”, en annan – undertecknad av 120 personer – att förbundet bör utse en särskild vikarieombudsman. Ett förslag som styrelsen ratar, med motivet att det även om det kan ses som en viktig symbolåtgärd i själva verket skulle kunna innebära en ambitionssänkning. Bättre att alla är engagerade i vikariernas situation, än bara en öronmärkt ombudsman, är kärnan i styrelsens yttrande om motionen.

Medlemsavgifterna

Förbundsstyrelsens förslag om nya medlemsavgifter (som redovisades grundligt i Journalisten 27/02) grundar sig i det uppdrag den fick av förra kongressen om att ta fram ett system som skulle ge ”minskade avgifter för låginkomsttagare”. Så blir det också: den som tjänar mindre än 20 000 kronor får en nominell sänkning på mellan två och 40 kronor, medan de som tjänar mer får höjd avgift med mellan nio och 19 kronor.

Debatten kan trots detta bli livlig, inte minst när det gäller tredubblingen av avgiften för pensionärer och studenter till 600 kronor per år.

Öppenheten

Öppenheten är en stor fråga i den allmänna journalistikdebatten för tillfället, med allt fler sekretesskärpningar, inte minst i rättsväsendet. Hur stor fråga den blir på kongressen är osäkert, men det finns åtminstone två motioner i ämnet som kan orsaka debatt: dels det återupplivade kravet på att förbundet ska inrätta en öppenhetsgrupp (vilket avslås av styrelsen) dels förslaget om att förbundet tillsammans med andra fackförbund ska kämpa för inrättandet av en ”offentlighetsombudsman” (ett förslag som styrelsen bifallit).

Styrelsevalet

Minst fem nya namn ska in i förbundsstyrelsen, då Urban Brådhe, Johannes Isaksson, Tomas Lisinski, Karin Sjöberg och Anne Sseruwagi lämnat styrelsen eller inte är tillgängliga för omval.

Valberedningens förslag till ny styrelse redovisas på torsdag klockan 18. Kongressombuden kan nominera kandidater direkt till valberedningen fram till torsdag morgon klockan 9.

I förväg finns inga motkandidater till Agneta Lindblom Hulthén och Arne König som ordförande respektive vice ordförande. Som ledamöter finns elva kandidater nominerade: fem från dagens styrelse (Norbert Andersson, Susanne Björkenheim, Hafida El-Abed, Bertil Guslén och Ronald Rosengren) och sex nya eller nygamla namn (Lollo Ahldén, Anna Bubenko, Curt Guwallius, Anna Holmgren, Arnold Jeppson och Ylva Säfvelin).

Bland motionerna finns en motion om att vikarier och arbetslösa ska vara representerade i styrelsen. Bland fotograferna i Pressfotografernas Klubb förs också en debatt om att fotograferna borde vara representerade i styrelsen även fortsättningsvis, efter Urban Brådhes avgång. Dessutom förekommer diskussioner om avsaknaden av en representant från Norrland bland de nominerade, efter Karin Sjöberg, NSD, som nu lämnar styrelsen.

Andra frågor som behandlas på kongressen är till exempel arbetsmiljön, förbundets organisation och arbetsformer, distriktens ekonomi, rekrytering av nya medlemmar, presskortens vara eller icke vara, kollektivavtalets giltighet utomlands, förbundets upphovsrättskampanj, samt internationellt samarbete i förhandlingsfrågor.

Åtta förslag

Förbundsstyrelsen har lagt fram åtta förslag till kongressen. Utöver de ovan nämnda förslagen om yrkesetiken och medlemsavgifterna gäller de följande frågor:

* Val av kongressombud (där det bland annat föreslås att val ska kunna ske via webben, samt att valkretsarna blir fler och mindre).

* Kongressperiodens längd (där det föreslås att förbundsstyrelsen ska kunna besluta om varierande tid mellan kongresserna, upp till högst 3,5 år).

* Principer för ersättning till förbundets ordförande och vice ordförande.

* Ekonomiska frågor för kommande kongressperiod, med bland annat mål för konfliktberedskapen.

* Ett reviderat handlingsprogram för Journalistförbundet.

mj@sjf.se

Fotnot:

Samtliga förbundsstyrelsens förslag samt motioner med styrelsens yttranden finns att läsa på www.sjf.se. En sammanfattning av motionerna kan läsas på http://www.journalisten.nu/ a.asp?article_id=4135.

Journalistens genomgång av förbundsstyrelsens förslag om nya medlemsavgifter kan läsas på http://www.journalisten.nu/a.asp?article_id=4250.

Beslut från kongressen läggs ut direkt på förbundets hemsida. På www.journalisten.nu rapporteras löpande från kongressförhandlingarna, med bland annat en daglig ledarartikel.

Här är alla kongressombuden

Dagspressdistriktet:

Lollo Ahldén, TT-Spektra, Marianne Broddesson, Expressen, Marianne Falk,Svenska Dagbladet, Marianne Ledebur, Metro, Olle Lindström, TT, Per Lorentz, Upsala Nya Tidning, Camilla Norström, Aftonbladet, Tommy Pedersen, Expressen, Annika Rolfstam, Länstidningen, Calle Söderberg, Aftonbladet, Klas Tägil, Svenska Dagbladet, Johannes Åman, Dagens Nyheter, Helena Öberg, Dagens Nyheter, samt Britt-Marie Johansson, TT.

Dalarna:

Ragna Fahlander, Falu-Kuriren, och Ulf Lundén, Dala-Demokraten.

Frilans Riks:

Anita Andersson-Stenfors, Stockholm, Pia Bäckström, Norrbotten, Bengt Eriksson, Södra, Kim Hall, Södra, Stig Hammarstedt, Stockholm/Visby, Per Hanstorp, Västra, Kerstin Hillström, Norrbotten, Ingela Hofsten, Mellannorrland, Ola Marklund, Västra, Tommy Norin, Mellannorrland, Helen Windarp, Stockholm, Dilek Yaras, Stockholm, samt en vakant plats.

Gotland:

Bengt Valentinsson, Gotlands Tidningar.

Gävleborg:

Mattias Jonsson, Gefle Dagblad, och Jessica Schale, Radio Gävleborg.

Halland:

Håkan Bergström, Hallands Nyheter.

Ekendistriktet:

Dag Bremberg, SIF-Tidningen, Unn Edberg, Civilekonomen, Jan Fröman, Tidningen Nu, Robert Janson, Kommunalarbetaren, Fredrik Kornebäck, Dagens Arbete, Stephen Lindholm, Kommunalarbetaren, Albert Martinsson, Svensk Handikapptidskrift, Mats Nilsson, Impuls, Annika Olsson, Riksförbundet mot Astma-Allergi, Ylva Säfvelin, Socialdemokraterna, och Lisbeth Ulfstedt, Dagens Arbete.

Jämtland:

Lars Björklund, Länstidningen.

Norrbotten:

Björn Torbiörnsson, Norrländska Socialdemokraten, och Turi Wennberg, SR Norrbotten.

OJ-distriktet:

Lisbeth Amhag, Halmstads Kommun, Justus Bennet, Arbetsmarknaden, AMS, Birgitta Fredén, Skånes Taltidning, samt Curt Guwallius, arbetslös.

Radio & TV-distriktet:

Erik Boman, Sveriges Radio, Ola Gäfverth, SR/Radio Stockholm, Pia Helenius, Sveriges Television, Elisabeth Ivarsson, Sveriges Television, Richard Jakbo, Sveriges Radio, Jens Kindingstad, Utbildningsradion, Witold Lanzenberg, Sveriges Radio, Johanna Lilius, Sveriges Television, Jenny Lindström, Sveriges Radio, Joakim Roos, Utbildningsradion, Kenneth Sundin, Sveriges Television, Michael Svensson, TV4, samt Michael Topelius, Utbildningsradion.

Småland:

Karolina Ekstrand, Barometern, Maria Ivarsson, Smålands-Tidningen, Lasse Johansson, Värnamo Nyheter, Stefan Nilsson, Smålandsposten, och Gunilla Persson, Östra Småland.

Stockholmsförlagen:

Sus Andersson, E&T förlag, Niklas Dahlin, E&T förlag, Anders Emretsson, IDG förlag, Elias Nordling, E&T förlag, Jonas Nordling, Vår Bostad, och Roger Nyström, ICA-förlaget.

Södermanland:

Roger Jonsson, Katrineholms-Kuriren.

Södra:

Liselotte Andersson, Blekinge Läns Tidning, Maria Berhmo, Helsingborgs Dagblad/NST, Bodhi Bjerregaard, Ystads Allehanda, Roger Blomquist, Sveriges Television, Anna Bubenko, Radio Malmöhus, Michael Hansson, Helsingborgs Dagblad, Lennart Larsson, Skånska Dagbladet, Eva Martelius, Sydsvenska Dagbladet, Marie Schulz, Allers förlag, Eva Sternäng, Kvällsposten, Lars Viklund, Norra Skåne, och Hans Zillén, SR Malmö.

Värmland:

Lena Fosselius Peterson, Värmlands Folkblad och Rino Rotevatn, Sveriges Television.

Västerbotten:

Karin Hörnfeldt, Västerbottens-Kuriren, och Daniel Nordström, Västerbottens Folkblad. Västernorrland: Ingrid Engstedt-Edfast, Radio Västernorrland, och Sven Lindblom, Örnsköldsviks Allehanda.

Västmanland:

Johan Kretz, Vestmanlands Läns Tidning, och Ann-Marie Nenzell, Avesta Tidning.

Västra:

Börje Andersson, Göteborgs-Tidningen, Lisbeth Bengtsson, Trollhättans Tidning, Hanna Björnheden, Göteborgs-Posten, Liz-Beth Carlsson Liljeqvist, Sveriges Television, Lotta Hellström, Borås Tidning, Alf Johansson, Västgöta tidningar, Anna-Lena Olofsson, SR Göteborg, Alf Pettersson, Skaraborgs Allehanda, Marthina Stäphel, SR Skaraborg, samt Peder Svensson, Göteborgs-Posten.

Örebro:

Marie Hansson, Sveriges Radio Örebro och Cecilia Toivainen, Bergslagsposten.

Östgöta:

Anders Bergström, Norrköpings Tidningar, Oskar Lürén, Östgöta Correspondenten, och Patrik Selsfors, Folkbladet.

Seniordistriktet:

Ulrika Voghera, Stockholm, och Arne A Jansson, Stockholm.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.