Wikileaks hotar med aktioner om Assange utlämnas

22 februari, 2012

Wikileaks planerar aktioner om Julian Assange skulle utlämnas till USA, skriver Expressen.se. Bland annat tänker organisationen lämna ut hemliga regeringsdokument, blockera ambassader och konsulat och bojkotta svenska företag internationellt.

Expressen har tagit del av interna Wikileaksdokument där planerna på hur opinionsbildningen för att förhindra att Julian Assange utlämnas till USA ska gå till.

Wikileaks talesman, Kristinn Hrafnsson, säger till Expressen att han inte har några kommentarer till Expressens uppgifter, men att "det är väl ganska självklart att personer som stöder Julian Assange kommer att vidta åtgärder".

Bland annat skriver Expressen att Wikileaks hotar att offentliggöra en diplomatrapport där utrikesminister Carl Bildt pekas ut som USA-informatör. Till tidningen säger UDs presschef att "vi vill se vad det är för dokument det handlar om innan vi kommenterar".

Den brittiska motsvarigheten till Högsta domstolen kommer inom kort att meddela sitt beslut om Julian Assange ska utlämnas från Storbritannien för att förhöras i Sverige om misstankarna om sexbrott.

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Erik031 ons, 2012-02-22 10:55
Om det här stämmer är det ju ganska tragiskt. Ifall WikiLeaks har uppgifter ska de ju publicera dem i vilket fall som helst, inte använda dem i någon sorts utpressningssyfte. Vilka tror de att de är? En maffiaorganisation? Deras paranoia om den här rättegången är ju massiv. Var är BEVISEN för att det hela är en fälla mot Assange? Nä, just det, de korrumperar det de säger sig stå för och jag antar att en orsak är att de inte är journalister, de har ingen grundläggande yrkesetik med en självsanering.
Inlagt av Larsa ons, 2012-02-22 18:49
Tillsvidare "anka" från Expressen. Varför köpa rubrik mm. från en oseriös kvällstidning rakt av innan fakta framkommit? Det är kanske sant att Wikileaks har dokument om Bildt som ännu inte publicerats, det visar sig. Men det är inte troligt att det som Expressen påstår är sant, att dessa dokument är del i en planerad smutskastningskampanj och att Wikileaks "hotar" med dem. Det är ju löjligt! Wikileaks verksamhet går ju ut på att publicera sånt som maktpersoner som Bildt vill dölja. Kristinn Hrafnsson, som för övrigt är MAN (du har skivit "hon" i din text Qia), lär ha sagt: "we have a document that shows the close relationship between Carl Bildt and Washington insiders." "I am sure that this information will soon be available to the public". Oj! Har Bildt nära bekantskap med politiker i USA, vem kunde tro något sådant?! Jag är säker på att Expressen fått svar efter hur de har frågat. Tendensiöst. Tillsvidare att betrakta som en smutskastning av Wikileaks och Assange.
Inlagt av Andreas Larsson ons, 2012-02-22 22:19
Kristinn Hrafnsson är en man
Inlagt av Daniel ons, 2012-02-22 23:27
Det finns väl ingen som tror att UD någonsin skulle kommentera sådana uppgifter, varför deras uttalande inte innehåller någon grund. Har alla redan glömt vad den av regeringen framskickade Tobias Billström svarade förra gången någon ville få Wikileaks dokument kommenterade? http://www.youtube.com/watch?v=mKiilYmjcr0
Inlagt av kenneth tors, 2012-02-23 01:06
Jag tycker nog med Pilger att yrkesetiken saknas hos svenska journalister som inte synar svenska åklagare och svenskt rättsväsende i Assangeaffären. Var är bevisen frågar Erik031 väl medveten om att det är mycket svårt att göra. Men vad som ligger framför oss är ett mycket märkligt agerande. Och på grund av detta anser jag nog att det är åklagarna som ska bevisa att deras agerande när det gäller bedömning av tyngden av anklagelserna samt behoven av förhör av Assange är logiska. Det är nästan rörande hur nationalistiska vi blir när någon vågar påstå att svenska åklagare är påverkningsbara och har dolda politiska agendor. Plötsligt blir Ken Loach, John Pilger, Michael Moore, Tariq Ali, feministen Naomi Wolf bara något man rycker på axlarna åt.
Inlagt av Marty fre, 2012-02-24 21:31
Gode Gud...befria oss från Bildt! Assange, publicera! Trött på skumma olje-aktie-gasaffärer, hans sjuka agerande gällande Schibbye & Persson, hans irriterande ovana att springa Lundins ärenden....

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies