Gå direkt till textinnehållet

Vinskribenterna inte alltid journalister

De experter som många tidningar använder sig av för test av nya viner är inte journalister, utan tillhör själva dryckesbranschen.

De experter som många tidningar använder sig av för test av nya viner är inte journalister, utan tillhör själva dryckesbranschen.

Camilla Settlin, som anlitas som vinexpert av Aftonbladet, har tidigare varit produktchef på Åbro Bryggeri och arbetar i dag på företaget Essence, som beskriver sig som ”ett företag inom upplevelseindustrin”. Bland kunderna finns även Pressens Mediaservice, TT och kundtidningen Champagne.

– Vi provar nya viner på Systembolaget varje månad, säger Camilla Settlin. Det är både nyintroducerade viner och gamla trotjänare som återkommer med nya årgångar.

Annons Annons

Enligt Camilla Settlin är det inte tidningarna som betalar för vinerna.

bryt

På Aftonbladet, som tufft granskat förekomsten av bjudresor och mutor inom dryckesbranschen, avböjer redaktionschefen Niklas Silow att svara på frågor om hur vinprovningen går till, då han ”inte är insatt i det”. Han hänvisar till informationschefen Olof Brundin, som i ett kortfattat e-postmeddelande skriver: ”Formerna för Aftonbladets konsumentjournalistik, till vilken varorna inom Systembolagets sortiment hör, ska följa den policy tidningens övriga journalistik omfattas av.”

bryt

Även Expressen anlitar ett företag i dryckesbranschen för sina tester. I tidningen presenteras vintestaren Gunilla Hultgren Karell med stor bildbyline och personlig mejladress till Expressen. Hon arbetar dock inte där, utan på företaget Crossfoot AB, som bedriver försäljning av utbildningstjänster inom mat- och dryckeskultur.

– Gunilla Hultgren Karell är vinexpert i motsats till oss på redaktionen, säger Kerstin Thornström, biträdande redaktionschef på Expressen. Hon går på de provningar som Vin & Sprit anordnar. Vi finansierar inga vinprovningar eller resor till vinproducenter. Jag vet inte om Gunilla Hultgren Karell privat åker på sådana resor.

Gunilla Hultgren Karell befinner sig just nu på resa i Sydafrika. Journalisten har sökt henne.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos