Gå direkt till textinnehållet

”Vid en första anblick ser det bra ut, men djävulen sitter i detaljerna”

Regeringen föreslår att fem miljarder kronor går till stöd för enskilda firmor som drabbats av coronakrisen. Frilans Riks är glada över att merparten av deras medlemmar äntligen ser ut att kunna söka hjälp, men varnar för att jubla för tidigt.

Januaripartierna har enats om 5 miljarder kronor i stöd för personer med enskild firma som drabbats av den ekonomiska krisen. Planen är att stödet ska vara på plats från mitten av oktober. 

– Det har funnits olika delar i korttidspermitteringen och omställningsstödet som har gjort att många enskilda firmor inte omfattats. Nu kommer ett eget stöd direkt riktat till dem för att man ska få ersättning för det intäktstapp man har haft under våren, säger Annie Lööf till SVT.

Det betyder att frilansar med egen firma kan söka ersättning för förlorad inkomst under pandemin.

Detta är något som exempelvis Frilans Riks har slagits för under lång tid, eftersom det tidigare stödet alltför sällan har kommit Journalistförbundets 1 700 frilansar – som till 80 procent har enskild firma – till godo.

Det nya stödet ska ge ersättning för förlorade intäkter mellan mars och juli månad i år.

Det ska vara 75 procent av det man tappat i omsättning jämfört med samma period 2019, med en maximal ersättning per enskild firma på 120 000 kronor. 

Ett annat krav är att den enskilde näringsidkaren har en årsomsättning som överstiger 200 000 kronor. Tappet i omsättning, jämfört med 2019, ska vara minst 30 procent för mars-april, 40 procent för maj respektive 50 procent för juni-juli.

Det finns ingen begränsning av vinstutdelning. 

Omkring 46 000 företag uppges beröras av stödet, däribland kulturarbetare, hantverkare, frisörer och frilansare, enligt regeringen.

– Det vi kan säga direkt utifrån det vi vet idag är, äntligen! Det här har varit efterlängtat. Äntligen vände opinionen och man erkänner att den här gruppen hamnade utanför, säger Gert Lundstedt, ordförande i Frilans Riks, till Journalisten.

Frilans Riks vill dock avvakta med att jubla för högt innan detaljerna är kända.

– Vid en första anblick ser det bra ut, men djävulen sitter i detaljerna, och vi inväntar promemorian om kommer inom ett par veckor. När vi kan se helheten kan vi också veta om det finns grupper inom vårt kollektiv som hamnar utanför, säger Gert Lundstedt.

Farhågan är att det skulle kunna handla om personer med oregelbunden fakturering. Eller andra som inte har fakturerat vissa av de utvalda månaderna.

– Jag vet inte hur stor den gruppen skulle kunna vara. Om man exempelvis var sjukskriven den perioden, eller om man nyligen har skapat sin egna firma för att man hade en anställning under den perioden. Men det kommer att visa sig, och vi kommer tillsammans med Journalistförbundet att granska det här vidare, som jag förstår det blir det en remiss-runda också, säger Gert Lundstedt.

Fler avsnitt
Fler videos