Fyra tycker till om vad som är viktigast i avtalsrörelsen. FOTO: Jonas Eng

”Vi behöver höjda löner”

29 september, 2022

Avtalsrörelsen 2023 Lönen och Las är viktigast i avtalsrörelsen. Det menar i alla fall fyra deltagare på Journalistförbundets konferens.

Tomas Karlsson, Länstidningen Södertälje:
– Det är viktigt att vi inte får en reallönesänkning. Det kan nog bli svårt med inflationen, men det är vad vi ska ta in i våra krav.

Anna Oscarson, Hallands Nyheter:
– Från vår horisont är det lönerna. Det är jättekomplext dilemma. Vi ser en fara i att vi inte kan få kompetens på grund av de låga lönerna. En kommunikatör tjänar kanske 10 000 kr mer i månaden än en journalist. Samtidigt, vi behöver kompensation, men samtidigt inte elda på inflationen. 

Nivette Dawod, Aftonbladet:
– Utifrån mitt perspektiv är det alltid viktigt hur arbetsgivaren arbetar med Las. Vi förlorar så många duktiga krafter på grund av den. Inte bara hos oss på Aftonbladet. Sen förstås hur inflationen påverkar lönerna. Vi ska försöka kräva reallöneökningar, men det är komplext.

Adam Svensson, Norran:
– Viktigast just nu är lönebilden. Hur ska lönerna höjas under inflationen. Vi önskar en rejäl höjning. Det är redan svårt att hitta vikarier. Vi och även utgivarna måste ta det här på allvar, hur ser det ut på utbildningarna, hur ska de komma till oss. Vi har fått sänkt status, och det är kopplat bland annat till lön. 

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Svenne sön, 2022-10-09 17:46
Men vilka ska det skrivas för om folk inte har råd hålla sig med tidning längre? Kommer tidningar existera om ingen har råd att läsa dem längre? Min pappa har nu sagt upp båda sina, man måste prioritera hårt nu. Mat, medicin, bensin, el. Själv har jag valt bort GP nu. Inflationen drabbar oss alla.
Avtalsrörelsen 2023

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies