Gå direkt till textinnehållet

Värmlandsbygden läggs ned – efter chockbesked i måndags

I måndags tog pengarna slut på Värmlandsbygdens konto. ”Jag är rädd för att fler tidningar kommer att gå under om det inte kommer in pengar snabbt”, säger ägaren och publishern Dennis Johansson till Journalisten.

Den prenumererade endagstidningen Värmlandsbygden kom ut med sitt första nummer den 5 mars 1948 och sitt sista idag den 9 september 2022.

Tidningens nedläggning var på tapeten senast 2018 då den ägdes av Kurirengruppen i Motala. Dennis Johansson klev in som ägare, vd och chefredaktör och fortsatte att driva tidningen. Det höll i fyra år till.

– I måndags fick jag ett mejl från ekonomen som jag anlitat. Fakturorna gick inte att betala eftersom pengarna på kontot var slut. Han undrade om han skulle använda pengar från sparkontot där jag satt undan knappt 400 000 kronor som buffert. Då förstod jag att det var slut, säger Dennis Johansson.

Annons Annons

Hur kändes det?
– Först blev jag förbannad. Jag hade köpt in ekonomitjänsten bland annat för att få kontinuerlig information om ekonomin, och så var pengarna plötsligt slut. Sen var det bara att sätta sig ner och jobba för att kunna lägga ner tidningen på ett så schysst sätt som möjligt. Jag vill ju att alla skulder ska betalas och att prenumeranterna ska få tillbaka sina pengar.

– Jag hoppas kunna undvika en konkurs och om någon vill ta över och fortsätta ge ut tidningen säljer jag till ett riktigt bra pris.

Dennis Johansson är ensam anställd i bolaget efter att tidningens redigerare slutade i somras. Innehållet i tidningen har i huvudsak producerats av frilansjournalister, som nu alltså blir av med en inkomstkälla.

Den huvudsakliga orsaken till nedläggningen är att antalet prenumeranter minskat sedan våren 2020.

– När jag tog över 2019 lyckades vi få upp antalet prenumeranter till över 2 000 och fick därför mer i driftstöd. Men när pandemin bröt ut 2020 började många hushåll se över sina kostnader. Vi tappade prenumeranter till cirka 1 700. Det betydde nästan 600 000 kronor mindre i driftstöd, vilket är mycket pengar för en liten tidning. Redan då förstod jag att det skulle bli oerhört svårt att klara det här. Det enda skälet till att vi överlevde 2020 och 2021 var det statliga coronastödet. Men med färre prenumeranter minskade räckvidden och därmed intresset för att annonsera. Sedan kom invasionen i Ukraina, inflationen och ökade kostnader för tryck och distribution. Jag vridit på alla stenar, nu finns det inga fler att vrida på.

Värmlandsbygden hade som flest prenumeranter på 1970-talet, över 8 000.


Sista numret av Värmlandsbygden kom ut idag.

När Dennis Johansson tog över Värmlandsbygden i början av 2019 fanns det tecken på att svenska fådagarstidningarna hade goda chanser att klara sig ur tidningskrisen. Flera en- och tvådagarstidningar visade svarta siffror.

– Det har hänt något sedan dess. Jag vet flera lokaltidningar som har det väldigt kämpigt nu, även större tidningar. Jag är rädd för att fler lokaltidningar kommer att gå under om det inte kommer in pengar snabbt. Vill man att det ska finnas tidningar i hela Sverige så behövs det akut hjälp.

Vad kommer du att göra nu?
– Om jag inte hittar ett nytt jobb snabbt får jag vända mig till Journalisternas a-kassa. Jag kan inte få någon hjälp från Trygghetsrådet eftersom jag är vd för företaget.

Fler avsnitt
Fler videos