Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Patrik Svensson

I Sydsvenskans kulturdel har Patrik Svensson skrivit en stark text om skjutningarna i Malmö. En text som rekommenderats av många på Twitter och Facebook.

Varför skrev du texten?

– Jag har märkt att de många fruktansvärda händelser som hänt i Malmö har lett till att många runtomkring mig och även jag själv hanterar det genom att distansera mig ifrån det.

– Ett sätt är genom att tänka att det här rör andra slags människor, till exempel kriminella gäng. Tillspetsat kan man säga att om de är kriminella – då behöver jag inte bry mig.

Du funderar också kring mediespråket?

– Jag upptäckte att mediespråket är fullt med uttryck som fungerar som hemliga koder. Många läsare tror att uttrycket betyder mer än vad det gör. Som till exempel uttrycket "känd av polisen".

Menar du att det inte betyder att personen är känd av polisen?

– Jag kan inte ge några konkreta exempel, men jag vet att det finns fall där uttrycket betytt att någon är känd för att de tidigare varit brottsoffer. Det uppfattas ju annars som att det betyder kriminell.

Vilka medier är värst?

– Jag tycker inte det finns anledning att peka finger åt något bestämt håll. Man ska bara vara försiktig med vad man säger och skriver men också vad man läser. Det gäller på alla håll.

– Många tror också att det finns en informell överenskommelse om att vissa uttryck betyder mer än vad orden säger.  Oftast finns ingen sådan.

Vad vill du ska bli effekten av din text?

– Jag vill att man ska vara medveten om hur olika uttryck uppfattas. Det kan kanske vara relevant att skriva att någon är känd av polisen, men det är ett luddigt begrepp och det är ju bättre om man kan specificera sig.

Du jobbar på kulturavdelningen på Sydsvenskan, där flera personer skrivit om det som händer kring skjutningarna i Malmö. Hur är det att vara på Sydsvenskan nu, med detta stora nationella intresse?

– Vi måste bara försöka hantera detta, försöka fånga upp vad människor känner och vad det betyder för malmöborna, och där det går analysera händelserna.

Hur beter sig rikspressen när den kommer ner?

– Det finns säkert en del förutfattade meningar. Malmö har blivit projiceringsyta för en massa saker. Men de här sakerna som har hänt nu är fruktansvärda spektakulära saker som inte går att snacka bort.

Hur skulle du vilja att vi journalister reagerar på din text?

Var varsam med orden. Jag skrev krönikan som läsare och mottagare av medier snarare än som journalist. Jag vet hur många tolkar vissa begrepp. Därför ska vi vara varsamma med dem.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.