Gå direkt till textinnehållet

”Vår vision är att vara med och förändra världen”

”Breakits vision är att vara en bärande del i ett ekosystem som kan vara med och förändra världen. Nu såg vi att det här ekosystemet inte funkade”, säger Stefan Lundell som igår vann Stora Journalistpriset tillsammans med Deqa Abukar.

Igår kväll vann Breakits medgrundare och reporter Stefan Lundell Stora Journalistpriset i kategorin “Årets förnyare”, tillsammans med Deqa Abukar. Hon driver nätverket Bling, som stöttar entreprenörer runt Järvafältet i norra Stockholm.

De vinner med initiativet Shift.

Juryns motivering lyder: ”Breakit tar med sig läsarna på ett journalistiskt experiment. En oväntad allians vill tackla ett problem: att investerarnas pengar stannar i Stockholms innerstad”.

Vad är Shift, Stefan Lundell?
– Shift hade sin uppkomst i att jag gjorde en intervju med Deqa Abukar. Hon berättade att hon hade 300 entreprenörer i sitt nätverk, men att ingen av dem hade fått in riskkapital. Det blev en ögonöppnare för mig. Det har aldrig funnits mer pengar på riskkapitalmarknaden – men den är exkluderande. Idén väcktes att koppla ihop investerarna på Stureplan med entreprenörerna i orten och på landsorten, säger Stefan Lundell.

Breakit gjorde en granskning som visade att 70 procent av kapitalet hamnar i innerstaden, och bara en procent i förorten och lika mycket på landsbygden.

– Vi ville göra något.

Breakit och Bling samlade tio av Sveriges bästa investerare i ena ringhörnan, och bjöd in en mängd entreprenörer varav man till slut sållade fram tio finalister som inte tidigare fått tillgång till riskkapital. I maj arrangerade man en pitchdag – som ledde fram till att fem startups fick kapital: totalt tio miljoner kronor.

Var det självklart att inte stanna vid rapportering utan gå vidare med handling? Är det journalistikens uppgift?
– Vi var från början medvetna om att det inte är helt okontroversiellt att bli en aktör på det här sättet. Jag förstår att man kan ha andra åsikter om journalistikens roll.

– Vår vision från början med Breakit har varit att vi ska vara en bärande del i ett ekosystem som kan vara med och förändra världen. Nu såg vi att det här ekosystemet inte funkade.

Vad har Shift lett till, utöver de tio miljonerna till fem startups?
– Vi har förmedlat kontakter mellan investerare och många av de 32 team som gick vidare till semifinal, inte bara finalisterna. Folk har också plockats in i styrelser.

Det blir en repris nästa år, med delfinaler i Göteborg, Malmö och Stockholm.

– Vi har fått med oss fler partners i den andra satsningen, vilket gör att vi kan lägga mer resurser redaktionellt, säger Stefan Lundell.

Vad ska ni göra med prispengarna?
– Jag får väl förhandla med min vd om min del, 50 000. Går de in på mitt konto ligger en resa med familjen bra till.

Fler avsnitt
Fler videos