Gå direkt till textinnehållet

”Utvisa Eritreas högsta diplomat”

Svenska medieaktörer uppmanar regeringen att byta strategi för att få Dawit Isaak fri. Bland annat vill man att kontakter ska upprättas med Afrikanska unionen, FN och Italien för att sätta press på Eritrea. Dessutom uppmanas Sverige följa Kanadas exempel, som utvisat Eritreas högsta diplomat i Toronto.

DN Debatt uppmanar nio medieaktörer regeringen att byta strategi för att få Dawit Isaak fri. Bland dem som undertecknat uppropet finns Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling, Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter och Publicistklubbens ordförande Stina Lundberg Dabrowski.

I debattartikeln uppmanas regeringen att omedelbart upprätta officiella kontakter i frågan med Italien, och med Afrikanska unionen, samt att trycka på för att FNs särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Eritrea Sheila B Keetharuth ska få tillstånd att besöka Eritrea.

I artikeln uppges att de flesta eritreaner i exil betalar två procent av sin inkomst till Eritrea, och de som vägrar att betala hotas och familjemedlemmar som bor kvar i Eritrea riskerar också att råka illa ut.

I Kanada har regeringen utvisat Eritreas högst diplomat i Toronto sedan han vägrat att upphöra med politiken. Nu uppmanar artikelförfattarna regeringen att följa Kanadas exempel.

Fler videos
Fler avsnitt