Gå direkt till textinnehållet

Utpekad Palmemördare kräver miljonskadestånd

En man i Mocambique som utpekats med namn och bild som Palmes mördare stämmer med hjälp av Henning Sjöström Aftonbladet och Expressen på 8,6 miljoner kronor.

En man i Mocambique som utpekats med namn och bild som Palmes mördare stämmer med hjälp av Henning Sjöström Aftonbladet och Expressen på 8,6 miljoner kronor.

TT, FLT och DN med flera rapporterade om stämningen men varken Expressen eller Aftonbladet tycker att det är något att skriva om.

1996 berättade svensk press om Sydafrikaspåret i utredningen kring Palmemordet. Expressen och Aftonbladet publicerade namn och bild på en påstådd gärningsman.

Annons Annons

”NN sköt Palme”, skrev Aftonbladet och hävdade att ”han har många liv på sitt samvete även om inget kunnat bevisats”.

”NN mördade Palme” uppgav Expressen och berättade att ”för NN var mord vardag”.

Vid publiceringarna var Christina Jutterström respektive Torbjörn Larsson ansvariga utgivare för de båda tidningarna och de stäms för grovt förtal.

Mannens juridiske ombud Henning Sjöström hävdar att tidningsuppgifterna är fantasier. Sjöström anser att det inte fanns någon anledning att gå ut med namnet på hans klient och hänvisar till fallet med Christer Pettersson då många redaktioner valde att invänta beslut i domstol innan namnet publicerades.

I sitt svaromål skriver Aftonbladet att det fanns skälig grund för uppgifterna och att det var riktigt att publicera dem på grund av det stora allmänintresset.

Expressen försvarar sig bland annat med att tidningen bara sprids i ett fåtal exemplar utanför Norden och att uppgifterna redan hade förmedlats av globala nyhetsbyråer.

Stämningsansökningarna lämnades in till Stockholms tingsrätt i september och bör rimligen ha varit kända inom ledningarna för de båda kvällstidningarna i flera månader. Men det var först för ett par veckor sedan, när Metro hittade handlingarna, som stämningen blev allmänt känd.

Flera redaktioner har rapporterat om nyheten men de båda kvällstidningarna har valt att tiga.

– Det har inget nyhetsvärde, säger Expressens chefredaktör Staffan Thorsell.

Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin håller med.

– Att varje gång någon lämnar in en stämningsansökan rapportera om detta till läsarna känns inte särskilt viktigt.

Fler avsnitt
Fler videos