Gå direkt till textinnehållet

Utökat redaktionellt samarbete mellan VK och VF

Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad ökar sitt redaktionella samarbete. Journalistklubben på VK befarar att det kan leda till nedskärningar av personal.

Västerbottens-Kurirens styrelse har beslutat att öka den redaktionella samordningen mellan koncernens båda tidningar: Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad. På så vis hoppas man frigöra 13 miljoner för en satsning på multimedial utveckling.
Koncernledningen ser det som en nödvändig satsning för att behålla räckvidden inom utgivningsområdet. Sture Bergman, VD för koncernen, säger till VK att "maximal räckvidd går före intern konkurrens".

Journalistklubben anser att det kommer att få allvarliga konsekvenser för de anställda.
– Enkelt går det att räkna ut att en besparing på 13 miljoner kronor innebär en personalminskning på 25-26 tjänster på de två tidningarna. Självklart skapar det oro hos våra medlemmar, hur man ska spara och på vilket sätt, säger Monica G Engström, ordförande i journalistklubben på Västerbottens-Kuriren.

Ledningen har ännu inte i detalj förklarat hur besparingen ska gå till men det har nämnts att det kan bli en samordning av foto, sport och lokalredaktioner.
– Risken finns att samma person på lokalredaktionerna sitter och skriver för båda tidningarna. Jag tror inte att läsarna är medvetna om de konsekvenserna när ledningen talar om samordning, som egentligen är besparingar, säger Monica G Engström.
Hon menar att det även är en demokratifråga, att det är viktigt med mångfald och konkurrens inom medier.
– Om de två tidningarna samarbetar finns en risk att röster tystas. Är det verkligen den maktkoncentrationen som ledningen vill ha? undrar Monica G Engström.
Daniel Nordström, tillförordnad redaktionschef och ansvarig utgivare för Västerbottens Folkblad, tror inte att samordningen får negativa konsekvenser för den mindre tidningen i koncernen utan säger att det är ett sätt att trygga utgivningen av VF.

Annons Annons

Fotnot: Koncernen ändrar samtidigt namn från Västerbottens-Kuriren AB till VK Media AB.

Fler avsnitt
Fler videos