Utlämning av Assange prövas på nytt

27 oktober, 2021

Idag och imorgon prövar Storbritanniens högsta domstol den amerikanska regeringens överklagande av domstolsbeslutet från januari i år som motsätter sig utlämningen av Julian Assange.

Reportrar utan gränser, RSF, kräver att Assange omedelbart släpps.

”Assange har blivit måltavla för sina bidrag till journalistiken, den utdragna process med åtal och krav på utlämning har fått bestående konsekvenser för journalistik och pressfrihet runt om i världen. Vi kräver att ärendet ska avslutas och han bör omedelbart släppas”, säger RSFs generalsekreterare Christophe Deloire i en kommentar.

Även Journalistförbundet motsätter sig tillsammans med de internationella journalistfederationerna IFJ och EFJ försöken att utlämna Julian Assange och fortsätter kräva att han släpps fri. 

”De uppgifter som kommit fram tack vare Julian Assange och Wikileaks är uppgifter av stort allmänintresse. I en demokrati ska visselblåsare skyddas, inte ställas inför rätta”, kommenterar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies