Gå direkt till textinnehållet

Utgivarna välsignades

Med en symbolisk välsignelse presenterades den nya utgivarorganisationen Utgivarna i en fullsatt lokal i båten Sigyn i Visby.

Ordföranden Ove Joanson inledde med att konstatera att "varje försök att ersätta utgivarskapet med lagstiftning är dömda att leda till försämringar av yttrandefriheten."

Därefter var det SVTs VD Eva Hamiltons tur att välsigna organisationen.

– Utgivarskapet är det enda försvaret mot hotet mot yttrandefriheten.

Hon hoppades att föreningen ska leda till att det blir en gemensam etisk nämnd dit allmänheten kan vända sig för att anmäla felaktigheter i medierna.

– VI behöver inte ha sista ordet jämt, sa hon.

Cilla Benkö, Sveriges Radios VD, gladdes åt att medier som normalt konkurrerar med varandra nu ska samarbeta för de viktiga ytttrandefrihetsfrågorna.

Tomas Brunegård, ordförande i TU och inititativtagare till Utgivarna, välsignade med orden Pax Vobiscum.

Göran Ellung, VD på Nyhetsbolaget, ville sätta fokus på ansvaret som utgivarna har.

– Det är det bästa botemedlet mot inskränkningar av yttrandefriheten.

Jan Helin, VD och chefredaktör på Aftonbladet, välsignande organisationen med en förhoppning om att den skulle värna det pressetiska systemet.

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, betonade att även offentlighetsprincipen och meddelarskydd är sådant som Utgivarna ska arbeta med att värna.

Peo Wärring, chefredaktör och VD på Eskilstuna-Kurinen, sade att för lokaltidningar är Utgivarna nödvändiga för att stå upp för de gemensamma utgivarfrågor.

Hans Larsson, ordförande för Sveriges Tidskrifter, fick avsluta välsignelserundan:

– Det är de många små begränsningarna som urholkar yttrandefriheten och den fria pressen. För att hålla klåfingriga politiker borta behövs den här organisationen. Tillsammans är vi starka, vi kanske inte kan försätta berg, men jag tror att vi kommer göra skillnad, sade Hans Larsson.

Fler avsnitt
Fler videos