Gå direkt till textinnehållet

Utgivarna till Wallström: ”Köpslår UD med pressfriheten?”

Branschorganisationen Utgivarna skriver idag ett brev till utrikesminister Margot Wallström där man kräver svar på en rad frågor kopplade till Sveriges ambassadörs agerande vid det hemliga mötet om Gui Minhai.

Journalisten har rapporterat om att Sveriges ambassadör i Kina kallats hem och utreds efter att det framkommit att hon haft en aktiv roll i det hemliga möte som ägde rum i Stockholm mellan kinesiska företrädare och den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui, i slutet av januari.

Nu kräver branschorganisationen Utgivarna svar på en rad frågor. I ett brev till Margot Wallström skriver Utgivarnas styrelse, med ordförande Viveka Hansson (bilden) och vd Patrik Hadenius, att man är djupt oroad av Angela Guis vittnesmål om att utfästelser gjorts om att Gui Minhai skulle kunna släppas om hon medverkade till att stoppa rapporteringen om fallet – en plan som den svenska ambassadören Anna Lindstedt ska ha stöttat.

Enligt Angela Gui lovade ambassadören också att i svensk tv tala om de svensk-kinesiska relationernas ”ljusa framtid” samt be om ursäkt för det omtalade satirinslaget i SVTs Svenska nyheter i höstas.

Utgivarna vill veta om UD anser det acceptabelt att i förhandling köpslå med pressfriheten, och om detta förekommit tidigare i relationerna med andra stater.

Man frågar också vilka signaler UD anser att Sverige sänder när en ambassadör påstår sig ha mandat att be om ursäkt å oberoende mediebolags vägnar samt om utrikesministern eller UD kommer att agera för att markera vikten av fria medier med anledning av de misstankar som väckts av ambassadörens agerande.

Journalisten söker UD för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos