Gå direkt till textinnehållet

Utgivarna eniga om gemensam pressetik

Utgivarna har tillsatt en arbetsgrupp för att utarbeta ett förslag till en ny Medieombudsman och Medieetisk nämnd som ska ersätta dagens system.

Efter flera år av trätande har intresseorganisationen Utgivarna nu tillsatt en arbetsgrupp och en referensgrupp som ska ta fram ett förslag på ett nytt frivilligt och självreglerande medieetiskt system som omfattar alla medieslag – inklusive public service-bolagen. Enligt vad Journalisten erfar finns nu en enighet i Utgivarna att skapa en gemensam Medieombudsman (MO) och Medieetisk nämnd (MEN) för att ersätta Allmänhetens Pressombudsman (PO) och Pressens Opinionsnämnd (PON) – samt tillämpliga delar av Granskningsnämnden för radio och TV (GRN). Det senare fordrar dock en lagändring.

Public service-bolagen som i dag följer det pressetiska system som är stadgat i radio- och TV-lagen har länge varit skeptiska till ett gemensamt medieetiskt system eftersom de riskerar att hamna i två system. Samtidigt omfattas det journalistiska innehållet på etermediernas webbar i dagsläget inte av något etiskt system. GRN granskar över huvud taget inte digitalt journalistiskt innehåll som inte rör webb-TV-sändningar.

Arbetsgruppen består av Utgivarnas VD Nils Funcke, Allmänhetens Pressombudsman (PO) Ola Sigvardsson, hovrättspresidenten i Svea hovrätt Fredrik Wersäll samt tidigare VDn för Sveriges Radio Kerstin Brunnberg.

– Sedan i höstas finns det en arbetsgrupp tillsatt, bekräftar Ola Sigvardsson.

– Jag kan inte uttala mig om detaljerna i de förslag vi arbetar med. Men arbetet fortskrider och vi hoppas kunna lämna ett förslag som accepteras av parterna.

Inte heller Nils Funcke vill säga något om innehållet i det förslag som nu utarbetas, men anser att det nu plötsligt finns gott hopp att få till stånd ett nytt medieetiskt system.

– Det finns en stark enighet hos Utgivarna, samtidigt som behovet av ett system som täcker in etermediernas verksamhet på webben växer. Mediekonsumtionen på nätet växer och att en så stor del av det utbudet inte inryms i något etiskt system är inte bra för trovärdigheten, säger Nils Funcke.

Hur länge dröjer det innan ni kan presentera ett förslag?
– Det är svårt att svara på. Ett förslag måste accepteras inte bara av Utgivarna, utan också av medlemsorganisationernas och bolagens styrelser.

Fler avsnitt