Gå direkt till textinnehållet

UR-program var osakligt om Macchiarini

Utbildningsradion repriserade ett program som gav en positiv bild av den hårt kritiserade KI-forskaren Paolo Macchiarinis luftrörstransplantationer.

Kunskapskanalen (UR) sände i mars ett program om forskning på Island, som nu fälls av Granskningsnämnden för radio och tv för att strida mot kravet på saklighet.

Programmet ”Islands rikedom – naturens medicin” var en repris av ett inköpt program som först sändes i Kunskapskanalen år 2013.

Granskningsnämndens kritik rör den del av programmet som tar upp stamcellsforskning och de transplantationer med konstgjorda luftstrupar täckta med stamceller som gjordes under ledning av den omstridda kirurgen och gästforskaren på Karolinska Institutet, Paolo Macchiarini.

Annons Annons

Operationen framställdes i programmet som ”banbrytande”.

UR medger att det utifrån vad som framkommit i fallet efter att programmet först sändes kan ifrågasättas om det var lämpligt att reprisera det i sin ursprungliga form. UR sände därför två veckor efter att det repriserats ett förtydligande om att man inte borde ha sänt inslaget på det sätt som skedde.

Granskningsnämnden anser dock inte att förtydligandet tillräckligt tydligt redogjorde för att programmet speglade forskningsläget så som det var år 2013.

Beskrivningen av Macchiarinis operationsmetod blev därför så missvisande att den innebar en överträdelse av kravet på saklighet i URs sändningstillstånd, enligt en enig nämnd.

Fler avsnitt
Fler videos