UR-program var osakligt om Macchiarini

16 oktober, 2018

GRN-beslut Utbildningsradion repriserade ett program som gav en positiv bild av den hårt kritiserade KI-forskaren Paolo Macchiarinis luftrörstransplantationer.

Kunskapskanalen (UR) sände i mars ett program om forskning på Island, som nu fälls av Granskningsnämnden för radio och tv för att strida mot kravet på saklighet.

Programmet ”Islands rikedom – naturens medicin” var en repris av ett inköpt program som först sändes i Kunskapskanalen år 2013.

Granskningsnämndens kritik rör den del av programmet som tar upp stamcellsforskning och de transplantationer med konstgjorda luftstrupar täckta med stamceller som gjordes under ledning av den omstridda kirurgen och gästforskaren på Karolinska Institutet, Paolo Macchiarini.

Operationen framställdes i programmet som ”banbrytande”.

UR medger att det utifrån vad som framkommit i fallet efter att programmet först sändes kan ifrågasättas om det var lämpligt att reprisera det i sin ursprungliga form. UR sände därför två veckor efter att det repriserats ett förtydligande om att man inte borde ha sänt inslaget på det sätt som skedde.

Granskningsnämnden anser dock inte att förtydligandet tillräckligt tydligt redogjorde för att programmet speglade forskningsläget så som det var år 2013.

Beskrivningen av Macchiarinis operationsmetod blev därför så missvisande att den innebar en överträdelse av kravet på saklighet i URs sändningstillstånd, enligt en enig nämnd.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies