Gå direkt till textinnehållet

Uppmaning till bojkott mot Gräv 2016

Föreningen Grävande Journalister (FGJ) får hård kritik efter avslöjandet att man tecknat ett sponsoravtal med Göteborgs kommun. Arne Larsson (bilden), reporter på Göteborgs-Posten, väljer nu att lämna FGJ. Kriminalreportern Peter Linné på GP uppmanar kolleger att bojkotta Gräv.

Journalisten berättade i tisdags om det sponsoravtal som FGJ tecknat med Göteborgs stad inför Grävseminariet den 8-9 april i Göteborg. I avtalet fanns en formulering som blev ifrågasatt, nämligen att syftet med sponsringssamarbetet från FGJs sida är: ”att stärka Grävseminariet som arrangemang och öka Göteborgs attraktionskraft som mötesstad genom att erbjuda ett högklassigt evenemang”. Det var nättidningen Spanaren som stod bakom avslöjandet.

Efter kritiken ska formuleringen ändras. Men kritiken mot FGJ upphör inte i och med det.

Arne Larsson, reporter på Göteborgs-Posten, valde på onsdagen att säga upp sitt medlemskap i FGJ.

– Att de ändrar formuleringen i avtalet är förstås bra, men skadan är redan skedd. I min roll jobbar jag med att granska Göteborgs kommun och det blir knepigt för mig vara medlem i en förening som tecknar ett sådant avtal med kommunen, säger Arne Larsson.

– Fast egentligen är formuleringen bara en extra krydda. Hela paketet känns konstigt. Det är inte så att jag tror att någon kommer att påverkas i arbetet för att man deltar i ett Grävseminarium sponsrat av Göteborgs kommun. Men vi låter inte Volvo bjuda oss på resor för att testa deras bilar, även om vi skulle vara säkra på att det inte skulle påverka vår bevakning. Orsaken är att misstanken inte ens ska få finnas. Idén ska inte ens kunna uppstå hos våra läsare, att vi har avstått från att rapportera om någonting på grund av sponsring.

Han är inte ensam i sin kritik mot FGJ. Peter Linné, kriminalreporter på GP, är inte medlem i FGJ men anser att sponsoravtalet är en skandal och har uppmanat sina kolleger att bojkotta Grävseminariet.

– Jag tog upp det på ett morgonmöte med samhällsredaktionen och uppmanade till bojkott. Jag kommer att ta upp frågan på styrelsemötet i journalistklubben på torsdagen, säger Peter Linné.

Vad är problemet?
– Det finns två problem med det här. Ett journalistseminarium ska inte ta emot pengar från en intresseorganisation som journalister har att bevaka. Där går gränsen. Om det inte räcker med avgifterna, som är 4 600 kronor per deltagare, utan man också känner att man måste ta emot pengar utifrån, då får man sänka ribban och hyra en föreningslokal i Hjällbo i stället för Svenska Mässan. Man måste inte ha en galamiddag, man kan i stället satsa på intressanta föreläsningar.

– Det andra stora problemet är att det handlar om Göteborgs kommun. Det har suttit en åklagare på heltid i fem år och utrett korruptionsmisstankar mot ett tiotal kommunanställda. Uppdrag granskning på SVT framför allt och jag som kriminalreporter på GP har skildrat korruptionen i Göteborg. Vi har nyligen anställt två grävreportrar på GP. Det är inte anständigt att de ska gå på Grävseminariet och sitta och skåla med de personer de är satta att granska. Kommungranskning är en hörnsten i grävandet. Vi har ett uppdrag att berätta vad skattebetalarnas pengar används till, och nu används de alltså till detta. Hade det handlat om ett medieföretag som sponsrat seminariet hade det väl varit okej. Men i Göteborg finns det en speciell situation. Jag förstår inte hur styrelsen i FGJ har tänkt om de alls har tänkt, säger Peter Linné.

Terje Carlsson, ordförande i FGJ, beklagar att Arne Larsson valt att lämna FGJ. Men han menar att kritiken mot sponsringen är obefogad.

– Om man drar jämförelsen med Volvo skulle jag vilja säga så här att det är utmärkt att Göteborgs-Posten inte låter sig bjudas på Volvos biltestarresor, det tycker jag är jättebra. Men jämförelsen haltar, därför att då skulle det vara så att GP tackar nej till Volvos annonser, eller så borde Göteborgs-Postens journalister vara oroliga över att Volvo annonserar väldigt mycket i tidningen. Jag tror att Arne Larsson klarar att fortsätta att granska Volvo även om de är en rejäl ekonomisk maktfaktor för tidningen. Enskilda medlemmar får inte en krona av Göteborgs stad. Däremot får föreningen pengar via sponsringen. Jag tvivlar inte det minsta på att våra medlemmar kommer att fortsätta att granska Göteborgs stad minst lika hårt efter den här diskussionen. Jag kan bara beklaga att några av Göteborgs-Postens medarbetare tror något annat. Jag delar inte den uppfattningen.

Kritiken från Peter Linné rör delvis samma sak, att man inte ska ta emot pengar från organisationer man är satt att granska…
– Jag menar återigen att den jämförelsen haltar. Tidningen Journalisten har annonser från alla möjliga verksamheter som tidningen granskar. Ska Peter Linné också uppmana SJF-medlemmar att bojkotta SJF eftersom tidningen Journalisten har annonser från myndigheter som vi granskar?

Det andra problemet menar han är att det är ett avtal med just Göteborgs stad som har en historia av korruption, och att det inte är anständigt att GPs grävreportrar ska gå på Grävseminariet och sitta och skåla med de personer de är satta att granska. Hur ser du på den kritiken?
– Peter Linné är inte medlem, och jag undrar om han ens har varit på ett Grävseminarium. Han har en direkt felaktig uppfattning om hur det går till på Gräv och hur förhållandet mellan våra sponsorer och våra medlemmar ser ut. Han behöver inte oroa sig, det kommer inte att vara en enda grävreporter som kommer att sitta och skåla på det viset som Peter Linné oroar sig över. Så har det aldrig gått till och så kommer det aldrig att gå till på ett Grävseminarium. Det kan jag lova Peter Linné och alla andra.

Men det kommer väl att sitta några från Göteborgs kommun vid honnörsbordet på Guldspadegalan?
– Ja, men det är fortfarande så att våra enskilda medlemmar vistas väl i miljöer med makthavare till höger och vänster och det leder inte till att de hamnar i beroendeställning. Vi möter de människor vi granskar ganska ofta och jag skulle vilja veta vilka fler tillställningar Peter Linné tänker bojkotta, för att det inte går att vistas i samma lokal som makthavare.

– Jag beklagar verkligen att den här misstron mot föreningen har uppstått, men jag menar att den bottnar i en felaktig formulering och ett missförstånd om hur Grävseminarierna går till, säger Terje Carlsson.

Fler avsnitt