Gå direkt till textinnehållet

Sponsoravtal på Gräv ändras efter kritik

Föreningen Grävande Journalister (FGJ) som arrangerar Grävseminariet 2016 i Göteborg i april gjorde upp med sponsorn Göteborgs stad att FGJ ska ”öka Göteborgs attraktionskraft som mötesstad”. Nu ska avtalet skrivas om. ”Ett misstag”, säger FGJs ordförande Terje Carlsson.

Det är nättidningen Spanaren i Göteborg som avslöjat att sponsoravtalet mellan Göteborgs stad och FGJ innehåller en syftesformulering som kan ifrågasättas. I avtalet står bland annat:

”Syftet med sponsringssamarbetet är från FGJs sida att stärka Grävseminariet som arrangemang och öka Göteborgs attraktionskraft som mötesstad genom att erbjuda ett högklassigt evenemang. Från Göteborgs stad är syftet att stärka och utveckla den undersökande journalistiken som en god kraft i samhället och att visa att staden står bakom grävande journalistik.”

Sponsringen om 107 000 kronor exklusive moms innebär att FGJ förbinder sig att utställa fyra VIP-biljetter till de personer Göteborgs stad önskar, inklusive plats vid honnörsbordet på Guldspadegalan; att Göteborgs stad står som huvudsponsor; samt att Göteborgs stad tillsammans med FGJ utarbetar en entimmes paneldebatt på den öppna scenen på MEG.

Det är just formuleringen om att FGJ ska ”öka Göteborgs attraktionskraft som mötesstad” som skapat reaktioner.

Terje Carlsson, ordförande i FGJ, menar att det handlar om ett misstag.

– Vi är en ideell förening, vi har inga jurister som granskar avtalen åt oss. Det som har skett är ett misstag, som ska korrigeras. Det är beklagligt. Vi är glada över att Spanaren upptäckt detta så att vi kan rätta till det, säger Terje Carlsson.

– Sen är jag faktiskt lite oförstående över den indignation som verkar finnas över att vi tecknar sponsoravtal över huvud taget. Jag skulle vilja träffa den medlem som efter att ha fått veta att detta avtal existerar nu bestämmer sig för att inte granska Göteborgs stad.

Vad tycker du om Göteborgs attraktionskraft som mötesstad?
– Under den tid som jag har varit ordförande i Föreningen Grävande Journalister har Grävseminariet varit i Umeå, Jönköping och nu i Göteborg och jag konstaterar att vi varje år får ett tiotal inbjudningar från städer som vill ha Grävseminariet. Göteborg har en attraktionskraft som ett tiotal andra städer, säger Terje Carlsson.

Avtalet kommer att ändras enligt FGJs önskemål, det beskedet ger Göteborgs stad.

– När man ändrar avtal kan jag fått kritik i efterhand. Jag vill därför vara säker på att det blir rätt och har bett juristerna att titta på det så det är inte klart än. Det kommer att ändras, säger Helena Mehner, kommunikationsdirektör.

Fler videos
Fler avsnitt