Gå direkt till textinnehållet

Uppgörelse på Arbetaren

Efter omorganisation försvinner och en halv tjänst från Arbetarens redaktion. - Under de förutsättningar vi hade med krav på ekonomiska besparingar är resultatet över förväntan, säger den facklige förhandlaren Jan-Åke Eriksson.

Tidigare fanns 11,6 tjänster på redaktionen. Sedan visstidsanställningar löpt ut och andra anställda själva sagt upp sig försvinner i realiteten 1,15 tjänster och kvar blir 8,75 tjänster.

Företaget ville ursprungligen krympa redaktionen till 6,75 tjänster, men Syndikalisternas lokala samorganisation, LS, lyckades förhandla upp antalet tjänster till 8,75 genom att hävda att det inte går att göra tidning med så få anställda.

Enligt arbetsgivarens första förslag skulle ett lån på 1,2 miljoner betalas tillbaka på ett år, men LS lyckades få igenom att lånet i stället ska betalas av på fem år, vilket ledde till att man kunde rädda kvar två tjänster.

Annons Annons

Det har rått stor turbulens på Arbetaren det senaste året med interna konflikter och byte av chefredaktör. Enligt Jan-Åke Eriksson är stämningen på Arbetaren nu åter bättre.

– Jag har haft ont i magen i ett och ett halvt år och vi som varit med under den tiden är lättade och hoppas på arbetsro i framtiden. Vi har en bra dialog med de nya tillförordnade chefredaktörerna.

Även Daniel Wiklander, en av de nya tillförordnade chefredaktörerna, är optimistisk.

– Vi upplever att vi fått ett bra mottagande och att det råder ett gott samarbetsklimat på redaktionen.

 

Fler avsnitt
Fler videos