Gå direkt till textinnehållet

UNT ska spara ytterligare 7,8 miljoner

Anställda gråter av frustration. En medarbetare har sjukskrivit sig på grund av stress. Införandet av ett nytt redaktionellt system har skapat kaos på Upsala Nya Tidning. Dessutom ska redaktionen spara 7,8 miljoner kronor.

Den första maj införde UNT det redaktionella systemet Doris. På några dagar byttes annonssystemet, IT-systemet, telefoni, mejlservrar och redigeringsverktygen ut, vilket ledde till kaos. Det är framför allt redigerarna som fått ta stöten för att systemet ännu inte fungerar. Texter försvinner, datorer hänger sig och alla har ännu inte fått Doris och måste därför mejla sina artiklar till nattcheferna.

– Det är kaos här. Folk mår dåligt, gråter och är frustrerade för att de inte får sitt jobb gjort. En medarbetare har sjukskrivit sig på grund av kaoset, säger Johannes Nesser, klubbordförande på UNT.

Vid årsskiftet köpte Norrköpings Tidningar Media, NTM, upp hälften av aktierna i UNT och fick majoritet i styrelsen. För att samordna de tidningar som ingår i koncernen har NTM beslutat att alla ska ha samma redaktionella system.

Annons Annons

– Doris behöver inte vara dåligt, men det har införts för snabbt, säger Johannes Nesser.

Carl-Åke Eriksson, redaktionell utvecklingschef på UNT, säger att det alltid blir störningar i början då en redaktion byter system.

– Byta system innebär att alla användare då måste börja jobba med ett nytt verktyg som de är ovana vid. Vi löser problemen efter hand. Med tanke på att vi även bytte växel och annonssystem tycker jag att att allt har gått bra och medarbetarna har gjort ett fantastiskt jobb, säger Carl-Åke Eriksson.

Redaktionen ska dessutom spara 7,8 miljoner. Förra året genomgick redaktionen ett sparpaket då 14 anställda fick sluta.

– Vi tycker att sparpaketet är orimligt. Redan nu är det så tajt att det inte går att osthyvla ner något mer på någon del av redaktionen.

Vid tidigare besparingar har UNT erbjudit generösa avgångsvederlag. De nya ägarna verkat inte villiga att erbjuda några sådana erbjudanden, utan det är uppsägning som gäller, enligt Johannes Nesser.

I Norrköpings Tidningar Media ingår elva tidningar, från Norrköpings Tidningar och Gotlandstidningarna i söder till NSD och Norrbottens Kuriren i norr.

Fler avsnitt
Fler videos