Gå direkt till textinnehållet

UDs presschef: Skicka intyg om svenskarna

Svenska medier som anlitat Martin Schibbye och Johan Persson borde skriva ett rekommendationsbrev som intygar att de är journalister, föreslår UDs presschef Anders Jörle.- Det ger en annan tyngd. 

I SVTs Gomorron Sverige i morse la UDs presschef Anders Jörle fram tanken att de stora svenska medier som anlitat Johan Persson och Martin Schibbye kunde skriva någon form av intyg som UD kunde använda som bevis på att de verkligen arbetar som journalister.

– Det var en tanke som slog mig i nattens mörker… Ibland när journalister reser ut skriver vi på UD ett slags rekommendationsbrev till mottagarlandet. Jag tänkte att det vore bra om till exempel Svenska Dagbladet och andra stora medier som anlitat dem kunde skriva det rätt upp och ner, för advokaten att använda, säger Anders Jörle till Journalisten.

Skulle det förändra något? Journalistförbundet stöder dem ju aktivt.

– Ja, det är gott och väl, men det är inte samma sak som att de som har upphandlat och publicerat dem går i god för dem och verkligen styrker deras journalistiska bakgrund. Det får en annan tyngd om stora redaktioner gör det.

Gör inte ni det?

– Jo, vi har flera gånger framhållit att de är verksamma journalister. Men det behöver inte ställas mot vartannat – både vi och deras uppdragsgivare kan säga det.

Fler avsnitt
Fler videos