Gå direkt till textinnehållet

UD: Oacceptabelt att angripa medier

På Utrikesdepartementet är man oroad över att journalister blivit mål för våld i Egypten.- Situationen är allvarlig. Det är oacceptabelt att hindra eller försvåra för internationella medier att genomföra nyhetsrapportering, säger Cecilia Juhlin, chef för press-, informations- och kommunikationsenheten på UD.

– Vi har via vår ambassad i Kairo framfört detta till egyptiska myndigheter och UD har påtalat det till den egyptiska ambassaden i Stockholm.

Juhlin hänvisar också till statsminister Fredrik Reinfeldts fördömande uttalande i går, liksom till uttalande från EUs utrikesminister Catherine Ashton.

Det har förekommit tidningsuppgifter om att ett 20-tal svenska journalister finns i Kairo just nu, men på UD har man ingen klar bild av hur många de är.

Annons Annons

– De stora medierna har kanske 10-15 journalister i Kairo, men det dyker också upp nya team. Därutöver finns ett antal frilansar och stringers, men vi har ingen uppfattning om hur många de är. Alla journalister har inte kontakt med UD eller ambassaden i Kairo, säger Cecilia Juhlin.

UD har inga ytterligare uppgifter om den attackerade SVT-reportern Bert Sundström, som vårdas på sjukhus för sina skador.

– Vi får själva våra uppgifter om honom från SVT. Han verkar efter omständigheterna må väl.

 

Fler avsnitt
Fler videos