UD lägger ansvaret på Säpo
Utrikesdepartementet förnekar att bangladeshisk säkerhetstjänst ska ha agerat i samförstånd med representanter för svenska regeringen när de tvingade journalisten Anwar Hossain att radera bilder i sin mobiltelefon på Rosenbad. UD lägger ansvaret för händelsen på Säpo som ska se över rutinerna. UPPDATERING: UD backar från påståendet.
På fredagsförmiddagen träffade representanter för Utrikesdepartementet Bangladeshs ambassadör Golam Sarwar för ett samtal om den händelse som ägde rum på Rosenbad den 15 juni då bangladeshisk säkerhetstjänst tvingade journalisten Anwar Hossain att radera sina bilder.
I ett uttalande från UD uppges att man under mötet på nytt framfört hur allvarligt man ser på det inträffade och återigen påtalade att Sverige ser mycket allvarligt på att man försöker hindra en journalist från att utföra sitt arbete.
”UD påpekade också att vi såg med stor förvåning på ambassadörens uttalande i Sveriges Radio om att Bangladeshs säkerhetstjänst på något sätt agerat efter samförstånd med Sverige. Det stämmer inte och det är ett allvarligt påstående”, skriver UD i uttalandet.
Samtidigt lägger UD ansvaret för händelsen på Säpo:
”Säkerhetspolisen är ansvarig för säkerhetsarrangemangen vid officiella mottagningar och de kommer tillsammans med regeringskansliets säkerhetsavdelning se över rutinerna för att se om det finns behov att förändra dessa så att det inte sker igen. […] Den svenska säkerhetspolisen uppmärksammades även direkt på plats på händelsen.”
I ett mejl till Ekot menar dock Säpo att ansvaret inte ligger hos dem:
”Vad gäller befogenheter som utländsk personal, diplomater, säkerhetstjänst osv har på svensk mark är det inte en fråga för Säkerhetspolisen”, skriver Säpo till Ekot.
Enligt uppgifter till Journalisten befann sig cirka tio personer från Säpo och regeringskansliets säkerhetsavdelning, inklusive säkerhetschefen för statsrådsberedningen i rummet när Anwar Hossain pressades att radera bilderna. I rummet fanns också statsministerns pressamordnare Nina Kefi samt UD-gruppchefen Boel Lindbergh och sex personer från den bangladeshiska säkerhetstjänsten.
UPPDATERING: På fredagskvällen backade UD från påståendet att ansvaret låg hos Säpo:
”Säpo ansvarar för personskydd och regeringskansliets säkerhetsorganisation ansvarar för säkerhetskonceptet i regeringskansliets lokaler, men sedan samarbetar man naturligtvis”, säger UDs presskommunikatör Erik Norbergh på fredagseftermiddagen till Svenska Dagbladet.