Gå direkt till textinnehållet

TV4-ledningen tvingas besöka lokalstationerna

TV4 Sveriges styrelseordförande Jan Scherman och VD Åsa Severed ska besöka alla lokala stationer och diskutera personalens missnöje. En debattartikel i Journalisten har gjort arbetsmiljöproblemen högaktuella.

TV4 Sveriges styrelseordförande Jan Scherman och VD Åsa Severed ska besöka alla lokala stationer och diskutera personalens missnöje. En debattartikel i Journalisten har gjort arbetsmiljöproblemen högaktuella.

När regeringen i december 2005 förlängde TV4s sändningstillstånd krävde den att kanalens alla lokala stationer skulle sända 30 minuter nyheter varje veckodag.

TV4s ledning bestämde då att lokalnyheterna skulle ingå i rikssända Nyhetsmorgon i form av ett eget soffprogram, vilket krävde en ny organisation.

Samtidigt som antalet anställda minskats ska journalisterna producera mer. De ska dessutom gå över till att arbeta i enmansteam. Många klagar över att omorganisationen lett till en försämrad arbetsmiljö.

bryt

I Journalisten (11/06) berättade Sanna Hermansson, föräldraledig medarbetare på TV4 Jönköping, om hur en omorganisation lett till ökad stress och mer enmansjobb på de lokala stationerna. Hon avslutade inlägget med frågan: ”Hur har ni det i övriga landet på de lokala TV4-stationerna?”

Den förste som svarade var Örjan Eriksson, arbetsmiljöombud på TV4 Mälardalen: ”Så sant, det kokar, det kokar ute i landet.”

– För två månader sedan hade vi ett telefonmöte med alla arbetsmiljöombud, berättar han. Alla var missnöjda med omorganisationen. Jag har en känsla av att det finns ett ökande missnöje, men ingen har sagt något.

Enligt Örjan Eriksson mår många dåligt.

– Folk är rädda för att komma med kritik. Nyanställda och vikarier vågar inte säga något.

Enligt Victoria Banozic på TV4 Skaraborg ger ledningen rådet att medarbetarna ska sänka ambitionsnivån.

– Men stoltheten är ju det enda vi har. Lönen är dålig men hittills har vi kunnat gå på stan med rak rygg.

Cjell Fransson, fackombud, TV4 Jönköping, konstaterar att omorganisationen har medfört mycket oro och frustration.

– Färre ska göra mer jobb. Nu är det mycket snabbare nyheter i fem minuter långa sändningar. Det blir mer vinklat och vi kan inte gräva.

Ingen vet vad som händer efter 2008 när det inte finns något kontrakt med staten om att det ska finnas 16 lokala stationer.

– Det pratas om lokala stationer efter 2008 men ledningen i Stockholm visar inte att den tror på det, säger Örjan Eriksson.

bryt

TV4 Sveriges VD Åsa Severed är medveten om att omorganisationen har inneburit påfrestningar.

Hon försäkrar att ledningen tar mycket seriöst på arbetsmiljöfrågorna och därför har genomfört en risk­analys på varje station.

I dag, tisdag, ska resultatet diskuteras i skyddskommittén. En representant från Arbetsmiljöverket deltar i mötet.

Hur kommenterar du att folk är rädda för att framföra kritik?

– Vi vill ha dialog, säger Åsa Severed. Men jag kan inte svara på hur det är på enskilda stationer.

Hon förstår medarbetarnas oro över vad som ska hända efter 2008.

– Konkurrensen blir annorlunda. Mycket av min arbetstid går åt till att planera för detta. Vi kommer eventuellt att skriva flera samarbetsavtal med andra för att klara det. Vi ska fortsätta att ha egna nyhetsredaktioner efter 2008. Det är vad jag kämpar för och TV4s Sveriges ordförande Jan Scherman tror också på en stark lokal-TV.

bryt

Eva Nilzon, huvudskyddsombud och ledamot i Journalistförbundets styrelse, är bekymrad men ser också något positivt med debatten.

– Som fackligt aktiv anser jag att det bästa som kan hända är att medarbetarna öppet berättar hur de har det. De behöver råd och stöd. Jag hoppas att ledningen tar det på allvar och levererar. Det är upp till bevis nu.

Jan Scherman och Åsa Severed åker den 15 maj på en veckolång turné till TV4s samtliga lokala stationer för att diskutera problemen med de anställda.

Jan Scherman har kallat fackföreträdare för de lokala stationerna till ett möte den 18 april.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos