Gå direkt till textinnehållet

TV4-journalister får inte jobba hemifrån

Flera medieföretag har vidtagit ytterligare åtgärder för att minska risken för smittspridning av coronaviruset. Men på TV4 råder principen ”jobbar man är man på jobbet”. Det har väckt intern kritik.

I början av november drabbades SR Ekot av ett stort coronautbrott och tolv medarbetare insjuknade i covid-19. Den ökade virusspridningen har fått flera medieföretag att vidta åtgärder, bland annat med mer hemarbete, vilket är i linje med Folkhälsomyndighetens nya råd.

Men TV4-journalisterna ska in till jobbet som vanligt.

– Principen är att jobbar man är man på jobbet, men vi gör undantag, till exempel för journalister som arbetar med grävjobb och kan arbeta hemifrån, säger Fredrick Malmberg, nyhetschef på TV4.

Annons Annons

Tycker du att ni följer Folkhälsomyndighetens uppmaning?
– Ja, det tycker jag. Vi är en samhällsbärande institution som ska leverera viktiga nyheter till tittarna i ett tufft skede, och vi har vidtagit omfattande åtgärder, som har hjälpt. Vi på Nyheterna har sedan mars haft ytterst få som smittats.

Sedan i våras uppmanar TV4 medarbetarna att hålla avstånd, man tillhandahåller handsprit, munskydd och visir, samt mikrofonbom som kläs i plast, man har satt upp plexiglasskivor mellan arbetsplatser och man har flyttat på bord för att öka avstånden mellan medarbetarna. Med anledning av den ökade smittspridningen införde man förra veckan flextid så att medarbetare slipper åka till och från jobbet i rusningstid, och de fysiska mötena ersattes med digitala. Medarbetare får max åka två i en bil, och då ska passageraren sitta i baksätet.

– Jag förstår att det finns en rädsla, men vi måste kunna utföra vårt samhällsviktiga uppdrag. Om det händer något i Märsta och reportern sitter hemma i Haninge och fotografen hemma i Bromma får vi praktiska problem. Hur ska de ta sig till Märsta på ett säkert sätt? säger Fredrick Malmberg.

Ett problem som lyfts är trängsel runt livedesken, där medarbetare tvingas luta sig över varandra för att använda mikrofoner för internkommunikation till desken, så kallade trillor.

– Vi räknar med att få en teknisk lösning på plats snart för att det ska bli lättare att hålla avstånd runt livedesken, säger Fredrick Malmberg.

Journalistklubben är kritisk till att man inte gjort mer för att journalister ska kunna arbeta hemifrån.

– Det finns en frustration bland medlemmarna kring detta. Andra mediearbetsgivare klarar att låta journalister jobba hemifrån, varför inte TV4? Det är förstås besvärligt för arbetsgivaren, men det är besvärligt för alla arbetsgivare, säger journalistklubbens ordförande Victoria Banozic.

Hon anser att det finns brister i arbetet kring medarbetarnas hälsa och säkerhet.

– Man måste inse att när vi åker ut och ställer upp en kamera på en allmän plats kommer det fram folk till oss och vill ha kontakt.

Följer TV4 Folkhälsomyndighetens rekommendationer?
– Jag tror att man hade kunnat göra mer. Jag hoppas att det man har gjort räcker, och hittills har vi inte haft något större coronautbrott.

Fler avsnitt
Fler videos