TV4 Fyrstad:Reportrar brickor i politiskt spel
TV4 kopplar nedläggningen av TV4 Fyrstad till kravet på sänkt koncessionsavgift. De som mist jobben på TV4 Fyrstad anser att TV4 behandlar dem som brickor i ett politiskt spel.
TV4 kopplar nedläggningen av TV4 Fyrstad till kravet på sänkt koncessionsavgift. De som mist jobben på TV4 Fyrstad anser att TV4 behandlar dem som brickor i ett politiskt spel.
Journalistklubben på TV4 Fyrstad vill i en skrivelse till kulturdepartementet göra regeringen uppmärksam på att TV4 använder nedläggningen av Fyrstad som ett åskådningsexempel.
– Det är uppenbart att TV4 här har fått ett utmärkt tillfälle att visa regeringen hur det går för små, lokala, kommersiella TV-stationer om koncessionsavgiften är för hög, säger Åsa Sandberg, ordförande i journalistklubben på TV4 Fyrstad.
TV4 Fyrstad försattes den 27 maj i konkurs efter att en längre tid ha dragits med ansträngd ekonomi.
Stationen har varit fristående från TV4 AB och har ägts av tre privatpersoner, Agneta Riddar, Hans Ottosson och Lennart Forsberg.
– Försäljningen kollapsade, säger Hans Ottosson. Andra kvartalet, som brukar vara bra, blev sämre än väntat. I maj miste vi dessutom två stora kunder, när en gick i konkurs och den andra drog tillbaka sin annonsering.
Enligt Hans Ottosson förde ägarna ända fram till sista dagen diskussioner med TV4 i Stockholm, som emellertid var ovillig att gå in med pengar i den lokala stationen.
När konkursen var ett faktum kom konkursförvaltaren Claes-Göran Petre snabbt fram till att en rekonstruktion av företaget var utsiktslös.
– TV4, som har sändningsrätten, var inte intresserad av nya ägare, säger Claes-Göran Petre. Företaget går inte att sälja om en ny ägare inte får sända.
Efter det att Petre gjort sin bedömning släckte TV4 stationen. Morgonsändningen den 27 maj blev TV4 Fyrstads sista. Medarbetarna hann inte ens säga adjö till tittarna.
15 lokala TV4-fönster
Konkursförvaltarens uppfattning är att TV4s ledning vill att TV4 i Göteborg, som för dagen även sänder över TV4 Fyrstads område, ska överta den nedlagda stationens bevakning. Ett annat alternativ är att TV4 lägger ner lokalbevakningen i fyrstadsområdet (Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg och Lysekil).
Även om TV4 AB inte ägde stationen i Uddevalla, berörs riks-TV4 eftersom bolaget i sitt avtal med staten förbundit sig att sända lokal-TV i 16 stationer. I och med Fyrstads nedläggning finns bara 15 lokala TV4-fönster.
På TV4 är man inte särskilt bekymrad över att man för dagen inte helt uppfyller villkoren i avtalet med staten.
– Det där löser vi inom en nära framtid vid en träff med kulturdepartementet som vi tagit initiativ till, säger TV4s informationschef Magnus Janson.
Han betonar att det vid detta tillfälle inte var aktuellt att TV4 skulle ta över TV4 Fyrstad.
– När vi för ett par år sedan köpte lokala stationer erbjöd vi oss att ta över Fyrstad. Ägarna ville då behålla företaget och det respekterade vi.
TV4 kopplar i stället nedläggningen av TV4 Fyrstad till den principiella frågan om hur stor koncessionsavgift TV4 varje år ska betala staten, en nivå som TV4 anser vara för hög.
TV4-chefen Jan Scherman har efter TV4 Fyrstads nedläggning upprepat sina krav på sänkt koncessionsavgift, vilket enligt honom skulle leda till att TV4 skulle sända mer lokalt och från fler orter.
Vid mötet på kulturdepartementet kommer TV4 att ta upp villkoren för kanalens verksamhet.
– Vi vill få en rimlig koncessionsavgift och en sänkning av reklamskatten, säger Magnus Janson. I dag betalar vi 40 procent i reklamskatt medan tidningar bara betalar 6 procent.
Beskedet om nedläggning kom inte som en blixt från klar himmel för de 18 anställda, varav fem journalister.
– Vi har länge anat att det här kunde ske, säger Åsa Sandberg.
Få annonser
Annonsförsäljningen har gått dåligt och för två månader sedan insåg vi att företaget kanske inte skulle klara sig.
– Vi journalister blir arbetslösa, säger Åsa Sandberg. Säljarna kanske kan få nya jobb här i trakten, men journalisterna får svårare att hitta nya jobb i närheten.
Arbetsmarknaden för journalister är kärv i regionen. Senast varslade Göteborgs-Posten anställda.
I Uddevalla med omnejd är det svårt att få journalistjobb motsvarande dem på TV4 Fyrstad. Flera av journalisterna är i 30-årsåldern, har just etablerat sig med bostad och familj och kan inte lätt bryta upp och flytta eller pendla till nya jobb.
Personalen får tills vidare klara sig på garantilönen på upp till 100 000 kronor vardera, beroende på när de får nya jobb.
TV4 Fyrstads ägare satsar nu i stället på det lokala kabel-TV-bolaget Ringside som sänder i Uddevalla och Trollhättan.
hl@journalisten.se