Özgürlükçü Demokrasi är en av de nedlagda tidningarna.

Turkiska staten stänger tre tidningar och en TV-kanal

10 juli, 2018

I samband med söndagens avskedande av 18 600 offentliganställda tjänstemän i Turkiet stängde staten tre nyhetstidningar och en TV-kanal.

En av de tre nedlagda tidningarna är den Istanbulbaserade Özgürlükçü Demokrasi, som sattes under statlig tvångsförvaltning, ”kayyum”, efter en polisräd i mars i år. Det rapporterar bland andra Turkish Minute.

Den turkiska staten har satt tvångsförvaltning i system i syfte att stoppa fria medier – det användes exempelvis när landets största dagstidning Zaman gick från miljonupplaga till 6 000 i upplaga över en natt i mars 2016.

14 journalister på Özgürlükçü Demokrasi sitter nu åtalade för ”medlemskap i en terroristorganisation”, ”spridande av terroristproganda” och ”publicering av uttalanden från en terroristorganisation”. Sex av journalisterna sitter frihetsberövade i väntan på rättegång.

Özgürlükçü Demokrasi var arvtagare till tidningen Özgür Gündem som stoppades av den turkiska staten för påstådd ”terroristpropaganda” efter det misslyckade statskuppförsöket i juli 2016.

Tidningen Halkın Nabzı, vars chefredaktör Ishak Karakaş satt fängslad under kort tid för att han protesterat mot en turkisk militäroffensiv i norra Syrien, har också lagts ned av staten. Den kurdiskspråkiga tidningen Welat, baserad i Diyarbakır har också stängts, liksom TV-stationen Avantaj.

Medieföretagens tillgångar har överförts till den turkiska staten.

Fler än 190 medier har stängts i Turkiet av president Erdogan sedan statskuppförsöket i juli 2016. Enligt Stockholm Center for Freedom sitter 240 journalister frihetsberövade i Turkiet, medan 143 journalister befinner sig på flykt.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies