Turkiets internetcensur nu värre än Kinas

6 februari, 2014

Det turkiska parlamentet har sagt ja till ett förslag som ger staten mer kontroll över internet.

På onsdagen röstade det turkiska parlamentet igenom ett tillägg till internetcensurlagen, lag 5651, som ger landets telekommunikationsmyndighet möjlighet att blockera sajter utan prövning i domstol. Journalisten har tidigare berättat om det kritiserade lagförslaget.

Lagen innebär att det räcker med att myndigheten bedömer att innehållet på en sajt inkräktar på privatlivet eller att innehållet anses ”kränkande” för att sajten ska kunna spärras. Lagen gör det också möjligt för telekommunikationsmyndigheten att via domstol begära ut uppgifter om enskilda internetanvändares trafikinformation upp till två år bakåt i tiden.

Internetcensurlagen infördes år 2007 i Turkiet och förärade landet en delad förstaplats tillsammans med Kina på Googles lista över de länder som censurerar mest innehåll på nätet.

I och med det nya tillägget har Turkiet gått om Kina som världens mest repressiva stat när det gäller yttrandefrihet och pressfrihet på nätet.

Det uppger AFP.

Yaman Akdeniz, professor i juridik vid Bilgiuniversitetet i Istanbul säger till AFP att den makt telekommunikationsmyndigheten nu har fått är ”orwelliansk”.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies