Gå direkt till textinnehållet

Turkiet största journalistfängelset

Turkiet är numera det största fängelset för journalister. EU-parlamentet beslutade i november att frysa medlemsskapsförhandlingarna med Turkiet på grund av repressalier mot medier och oliktänkande.

Efter kuppförsöket i Turkiet har president Recep Tayyip Erdogan gått hårt fram mot landets journalister och medier. Enligt EFJ, Europeiska journalistfederationen, har runt 120 journalister fängslats och 180 medieföretag tvingats stänga sedan kuppförsöket i juli, vilket lett till att över 3 000 inom branschen mist sin inkomst.

– Jag har svårt att hitta en mer systematisk attack på journalistiken i något land som jag känner till. Vad Turkiet har gjort är att över en natt förbjuda journalistik och alla former av opposition. Och det är en lång väg tillbaka innan det blir bättre. Vi tittar ner i ett djupt hål, säger Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist.

Turkiet är ett kandidatland till EU, men efter repressalierna mot medier och att tiotusentals gripits, anklagade för att ha kopplingar till kuppmakarna, har unionen fått kalla fötter.

I november röstade EU-parlamentet för att avbryta förhandlingarna: 479 röstade för en frysning, 37 var emot och 107 parlamentariker var frånvarande. Omröstningen är inte bindande utan främst en markering, eftersom det är medlemsländerna som har rätt att besluta om förhandlingarna ska frysas eller avbrytas. Beslut kan bara fattas av EU-ländernas stats- och regeringschefer.

Anna Maria Corazza Bildt (M), som är suppleant i utskottet för medborgliga fri- och rättigheter i EU-parlamentet, säger att en avbruten förhandling med Turkiet skulle ha stärkt Erdogan.

– Signalen till civilsamhället skulle ha blivit att vi lämnar dem i sticket. Att bryta dialogen med Turkiet hade inte hjälpt demokratin, säger hon.

Samma uppfattning har Bodil Valero (MP), som också hon sitter i utskottet för medborgliga fri- och rättigheter.

– Om vi suspenderat förhandlingarna hade det blivit svårt att återuppta dem.

 

Farligaste länderna
Så många journalister har dödats i dessa länder under 2016:
1. Syrien 19
2. Afghanistan 10
3. Mexiko 9
4. Irak 7
5. Yemen 5
Totalt dödades 57 journalister 2016. 2015 dödades 67 journalister.
Källa: RSF

Flest fängslade
Här är flest journalister fängslade:
1. Turkiet 120*
2. Egypten 26
3. Kina 21
4. Iran 13
5. Eritrea 11
* Utvecklingen i Turkiet går så snabbt att Reportrar utan gränser inte har några aktuella siffror på antalet fängslade journalister. Mer uppdaterade uppgifter har IFJ och EJF.

Sämst på webbfrihet
Så många bloggare är fängslade i dessa länder:
1. Kina 81
2. Syrien 17
3. Vietnam 15
4. Iran 11
5. Saudiarabien 8

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt