Gå direkt till textinnehållet

Tunbjörks bilder i unik utställning

För första gången ska Lars Tunbjörks modefotografier visas i en utställning för allmänheten. Det sker i Borås konsthall och har blivit verklighet tack vare livskamraten Maud Nycander.

Det är nu två och ett halvt år sedan den världsberömda fotografen Lars Tunbjörk dog. Hans livskamrat Maud Nycander, själv fotograf och dokumentärfilmare, befann sig i situationen av att ha ärvt ett livsverk, som bland annat bestod av 500 000-600 000 negativ.

– Jag har ju ärvt allt och kunde inte gå vidare utan att på något sätt ta ansvar för hela detta bildarv. Det är så viktigt och så bra det han har gjort så jag måste helt enkelt göra något för att det ska leva kvar.  Och ingen kan det här materialet bättre än jag. Vi har levt ihop sen 1992.

Först slog henne insikten om att det inte finns någon institution som har i uppgift att arkivera och spara bilder för framtiden.

Annons Annons

-Vi bildade en stiftelse för Lars för ett år sedan. Det är en blandning av Lars närmsta vänner och andra som tycker att det är viktigt att bevara hans fotografiska verk. Frågan om vad som händer med fotografers livsverk har varit aktuell länge, men det finns fortfarande ingen samhällsinstitution som tar ansvaret för detta.  I dag är det så att om inte familjen gör något så händer ingenting. Vi i stiftelsen har lobbat för att något ska ske på den fronten.

– Vi är upprörda över att samhället inte tar hand om fotografiska arv, de är en del av vår nutidshistoria. Som dokumentärfilmare vet jag hur viktiga fotografier är. Det är orimligt att det helt ska ligga på de anhöriga att bilderna bevaras och görs tillgängliga. 

Lars Tunbjörks Stiftelse har fått stöd av andra stiftelser, såsom till exempel Borås Tidnings ägare Tore G Wärenstams stiftelse för att kunna digitalisera Lars Tunbjörks arbete. Men de digitaliserade negativen är avsedda för forskning och för att arkivet ska kunna bli sökbart.

Under arbetets gång har stiftelsen också haft kontakt med Borås konstmuseum och där väcktes idén om att göra en utställning för allmänheten. Resultatet har blivit ett särskild Tunbjörkrum.

– Det är ett projektrum för Lars Tunbjörk. Först för ett år, men det kan bli permanent. Vi kommer att visa hans modefotografier, som aldrig tidigare ställts ut. Samtidigt kommer vi också att visa bildspel, pressklipp, filmer och tusentals bilder. 

– Det är ju roligt att de stöder kultur så mycket i Borås. Men det har också varit ett jättejobb för oss. Vi träffades om detta första gången i maj förra året.

Den 13 oktober är det vernissage och symposium. Maud Nycander gläds särskilt åt att Kathy Ryan, bildchef på the New York Times Magazine, kommer för att inviga utställningen.

-Han gjorde ju så mycket åt dem. Det känns ärofyllt att hon kommer enkom för detta. Jag hoppas att det blir fullt på vernissaget.

Hur känns det att Lars Tunbjörk får detta rum i sin födelsestad Borås?
– Jag är väldigt glad över det. Jag hade inte kunnat göra detta tidigare och jag hade inte kunnat göra det själv. Det är alldeles för tungt, man måste vara flera som hjälps åt. Men nu känns det fint.

Fler avsnitt
Fler videos