Gå direkt till textinnehållet

TU samlar in pengar till pressetiken

För att täcka upp att DN, DI och Sydsvenskan inte längre vill finansiera det pressetiska systemet har TU startar en insamling bland sina medlemmar.  

”Vi vill skicka en väldigt tydlig signal till politiker och lagstiftare att det pressetiska systemet står starkt och att branschen fortsatt tar ett praktiskt och ekonomiskt ansvar,” säger TUs VD Per Hultengård till Medievärlden.se.

I ett brev till medlemmarna skriver TUs styrelse att det skulle vara principiellt fel att låta TUs medlemmar bekosta DNs, DIs och Sydsvenskans deltagande i det pressetiska systemet via medlemsavgiften till TU.

Styrelsen föreslår därför en frivillig insamling bland TUs medlemsföretag för att samla ihop till det belopp som DN, DI och Sydsvenskan skulle ha betalat, ungefär 1 256 000 kronor.

Annons Annons

I mars i år skrev föreningen Redaktionsledarna ett debattinlägg i Journalisten där de ansåg att finansieringen av det pressetiska systemet är hotat, sedan DN, DI och Sydsvenskan valt att lämna TU. De ifrågasatte DNs, DIs och Sydsvenskans chefredaktörers intentionermed att inte betala till det pressetiska systemet.

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos