TT utsatt för falskt
pressmeddelande

5 mars, 2014

Nyhetsbyrån TT drog tillbaka en artikel efter att det visat sig att det rörde sig om ett falskt pressmeddelande.

TT fick ett pressmeddelande från Inspektionen för strategiska produkter, ISP, att fredsaktivister tagit sig in i deras lokaler i centrala Stockholm. TT ringde upp generaldirektören till det nummer som stod i pressmeddelande, som bekräftade att så var fallet och även polisen bekräftade att så var fallet, skriver svt.se.

”Därefter blev vi uppringda av presstjänsten på ISP som sade att vi på TT inte alls pratat med deras generaldirektör. Pressmeddelandet var falskt och att vi pratat med en annan person. Men pressmeddelandet var proffsigt skrivet och det såg trovärdigt ut”, säger Magnus Persson, nyhetschef på TT till svt.se.

Polisen och ISP bekräftade att det varit ett intrång när TT pratade med dem. Men det var inte alls så allvarligt som det framstod i pressmeddelandet.

Magnus Persson säger till SVT att många falska pressmeddelanden numera skickas ut och att det har hänt tidigare att TT förmedlat nyheter som visat sig vara falska.

”Det här är inte acceptabelt att vi kan bli lurade på det här viset”, säger Magnus Persson.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Martin Smedjeback tors, 2014-03-06 08:07
Hej! En sak som jag har undrat över är varför journalister ofta endast ringer till myndigheter, företag eller polis när vi från fredsrörelsen gjort en aktion. Varför är det så sällan de vill kolla oss som källa? Skulle det inte vara intressant att veta varför vi gjorde aktionen eller kampanjen? Då kanske inte heller det skulle kännas som ett behov av vissa att som igår låtsas vara ISP. Jag vet att det finns reportrar som visst hör av sig även till fredsrörelsen men med min tioåriga erfarenhet så är det tyvärr väldigt sällan. allt gott, Martin

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies