FOTO: Fredrik Haglund

"Tröskeln blir lätt hög när man ska skriva om EU"

10 juni, 2020

Samtal med Sigrid Melchior, frilansjournalist i Bryssel, som står bakom den tredje upplagan av EU-handboken som skickas ut tillsammans med Journalisten, vill med boken slipa ner den höga tröskel som många journalister upplever då de ska skriva om EU.

Varför behövs EU-handboken?
– Många journalister tycker fortfarande att det är svårt med det grundläggande i EU-bevakningen, som var man hittar rätt information eller de bästa källorna – det som är självklart när man bevakar riksdagen eller kommuner. Tröskeln blir lätt hög så fort man ska skriva om EU. Ambitionen är att slipa ner den.
    
Har svensk EU-bevakning blivit bättre, tycker du?
– Jag tycker nog det. Det finns ofta en ambitiös punktbevakning av till exempel valen, men de senaste veckorna har vi också sett hur stora medier som DN och SR alltmer låter flera av sina korrar samarbeta. Det blir bättre om Brysselkorren får samarbeta med till exempel Tysklandskorren.

- Generellt behövs mer samarbete i EU-bevakningen. Varje artikel som rör EU borde göras av reportrar i både Bryssel och Sverige, annars blir det lätt så upphackat.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies