Gå direkt till textinnehållet

”Trevligt när en landsortstidning får genomslag”

Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning, publicerade en ledare som snabbt blev uppmärksammad av flera svenska medier men även utomlands, exempelvis i amerikanska Newsweek där Oksanen citeras.

Ledaren berörde det brev som den ryska duman skickat till svenska riksdagsledamöter.

Din ledare publicerades i Hudiksvalls Tidning samt på er sajt och har blivit väldigt spridd. Vad innebär det för er?
– Det är alltid trevligt att en landsortstidning kan få genomslag. Jag har hört från webb-avdelningen att de noterat en viss ökning av trafik till vår sajt.

I brevet som publicerats av Svenska Dagbladet uppmanas svenska politiker och andra medlemmar i Europarådet att förena sina ansträngningar för att ”stävja krisen i sydöstra Ukraina”. Annars riskeras ”möjligheten till ett fredligt liv för över 800 miljoner européer”.

Hur kommer det sig att du skrev om det här?
– Jag fick en kopia av brevet som skickades från ryska ambassaden och jag tyckte det var anmärkningsvärt. Dels språkbruket som var väldigt ”sovjetisk pompöst”, ett språkbruk som vi inte är vana vid i Sverige och dels att det indirekt hotar med krig, vilket ska ses i ljuset av Rysslands informationskrigföring mot Väst.

Hur kommer det sig att just den här ledaren fick så stort genomslag?
– Att vi var först med nyheten och att allt fler pratar om och är engagerade i det som händer i Ryssland. Det här är frågeställningar som jag är intresserad av och som jag bevakar och jag kommer fortsätta att skriva om det.

Fler videos
Fler avsnitt