Gå direkt till textinnehållet

Tre invandrartidningar bildar gemensamt bolag

Chefredaktörerna för de tre invandrartidningarna Prizma, Dana och Asswat har bildat ett aktiebolag tillsammans med den iranske affärsmannen och ekonomen Bijan Fahimi. Genom att anlita en affärsman, som håller i ekonomin och annonsförsäljningen, hoppas chefredaktörerna att deras tidningar skall ha större chans att överleva.

Chefredaktörerna för de tre invandrartidningarna Prizma, Dana och Asswat har bildat ett aktiebolag tillsammans med den iranske affärsmannen och ekonomen Bijan Fahimi.

Genom att anlita en affärsman, som håller i ekonomin och annonsförsäljningen, hoppas chefredaktörerna att deras tidningar skall ha större chans att överleva.

Tidningen Prizma, som vänder sig till turkisktalande i Sverige, gick nyligen i konkurs.

Annons Annons

– Med en ekonom i bolaget kommer annonsförsäljningen att skötas på ett mera professionellt sätt, vilket gör att jag kan koncentrera mig på det journalistiska, säger Prizmas chefredaktör Dilek Yaras.

Dana, som skrivs på persiska och ges ut av Nahid Ayazi, är en nystartad tidning som ännu bara har kommit ut med några få nummer. Assawat är en avläggare till den egyptiska kulturföreningens tidskrift Barayat. Chefredaktör är Hamid Hassan.

Breda samhällsmagasin

De tre tidningarna skall vara breda samhällsmagasin och innehålla nyheter om Sverige, invandrarnas hemland, samt kultur, sport och underhållning.

Tidningarna kommer även att skriva om hur det är att leva som invandrare i Sverige.

I augusti räknar chefredaktörerna med att de första numren av tidningarna i det nya företagets regi skall komma ut.

Om allt går enligt planerna ska tidningarna ges ut en gång i månaden under nästa år. Upplagan kommer att ligga på ungefär 10 000 exemplar per nummer och tidning.

Det är ännu inte klart om de tre chefredaktörerna skall ha en gemensam lokal.

Ett visst redaktionellt samarbete blir det dock.

pj@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos