Gå direkt till textinnehållet

Tom Malmquist: ”Pappa var hotad hela min barndom”

Dödshot, livvakter och nidvisor. I en ny roman skildrar Tom Malmquist, son till Expressens Thomas ”Malmen” Malmquist, barnets upplevelse när det blåser hårt runt en journalistförälder.

Författaren Tom Malmquist växte upp som son till Expressens sportchef Thomas ”Malmen” Malmquist, vars avslöjande om läggmatcher och korruption inom elitsporten, den så kallade spelskandalen, kom att prägla familjen i decennier. Om det berättar han i nya romanen Istid (Bookmark), som växlar mellan barndomens 80- och 90-tal och nutid.

– För att skapa en bättre bild av honom och familjen ville jag skildra hur han var som pappa innan spelskandalen – och efter. Och samtidigt visa konsekvenserna av det här i mitt nuvarande liv, säger Tom Malmquist.

Thomas Malmquist var en högprofilerad sportreporter på 70- och 80-talen, som hade världsstjärnornas öra men inte väjde för att skälla på mediokra idrottsprestationer. Hot ingick i jobbet. Men vid avslöjandet om spelskandalen, 1990, eskalerade det. Familjen Malmquist levde med livvaktsskydd dygnet runt.

Annons Annons

– Det är svårt att gå tillbaka i tiden och försöka förstå sina känslor som barn, inte minst för alla spärrar och försvarsmekanismer. Jag minns att jag tyckte att det var lite coolt med livvakterna – men egentligen var jag ju jätterädd. Jag känner mig fortfarande otrygg i stora folksamlingar och har alltid koll om någon supporter är maskerad, säger Tom Malmquist.

Expressens avslöjande möttes med skepsis av vissa andra medier och delvis även internt, enligt Tom Malmquist. Expressens chefredaktör Bo Strömstedt backade hela tiden Thomas Malmquist och försvarade högröstat publiceringen, och Expressen vann när JK förtalstämde. Men när Strömstedt gick i pension degraderades Thomas Malmquist snabbt internt. Sonen beskriver i Istid hans djupa fall, ned i alkoholism, senare cancer och död. Inte ens när scoopet bekräftades av en inblandad spelare år 2000 fick Malmquist kredd. En kollegial uppbackning skulle ha gjort hela skillnaden, menar Tom Malmquist. 

Varför uteblev den, tror du?
– Jag tror faktiskt det beror på något så primitivt som avundsjuka; man hade själv velat ha scoopet. Pappa var också en oskolad arbetargrabb som lärt sig yrket på egen hand. Jag tror att en del såg ned på honom och tyckte att han var slarvig.

Att skriva boken har betytt mycket för Tom Malmquist. Han har kommit till insikt om hur jobbigt pappan hade det.

– Och vilken fin relation vi hade innan spelskandalen. Min ilska mot honom de senare åren när han sket i mig hade inte varit så stark om han inte varit så närvarande under min tidigare barndom.
 

Fler avsnitt
Fler videos