Gå direkt till textinnehållet

Tillväxtverket ”omger sig med ett slags livgarde”

När Uppdrag Granskning ville undersöka hur det gått till när Tillväxtverket betalade ut 38 miljarder i coronastöd så möter reportrarna en ledning som omger sig med ett slags livgarde för att slippa svara på frågor, upplever man. När Journalisten kontaktar myndigheten får inte heller vi ställa frågor till ledningen.

I veckans Uppdrag Granskning har redaktionen tittat på hur Tillväxtverket agerat i samband med utbetalningar på 38 miljarder i stödpengar till företag under pandemin.

Till Journalisten berättar UG-reportrarna Petter Ljunggren och Richard Aschberg hur det gick till när de skulle granska en myndighet där all kommunikation skulle gå via presschefen.

Exempelvis fick aldrig UG, trots flera försök, till någon intervju med någon av de högsta cheferna som exempelvis GD Gunilla Nordlöf eller överdirektören Franciska Ramsberg.

Annons Annons

– Först vill Tillväxtverket inte ge någon intervju alls, men efter övertalning så gick de med på att skicka fram en presschef som ska svara på frågor. I intervjun säger presschefen flera gånger att ”jag vet inte”, eller ”det vågar jag inte svara på” eftersom han inte vet vad som har hänt vilket såklart skapar problem, konstaterar Petter Ljunggren.

– Det är ansvariga som ska försvara sina egna beslut, inte en presschef, fortsätter han.

Under granskningen hittade Richard Aschberg också dokument som visar hur myndigheten vill att anställda ska agera när de blir kontaktade av en journalist. Dokumentet med namnet ”Checklista – när du blir kontaktad av media”, har Journalisten också tagit del av.

Redan vid första punkten ”Vid kontakt, köp dig tid” uppmanar Tillväxtverket sina anställda att be om att få återkomma när man blir kontaktad av en reporter.

Sen fortsätter det med anvisningar om att man som anställd ska rådgöra med pressansvarig om man är ”rätt person” att uttala sig. Det finns även formuleringar som att ”du inte behöver uttala dig om du inte vill – du kan hänvisa frågan vidare till din chef”.

Eftersom UG hade frågor om den tidspress som myndigheten befann sig under när miljarder i stödpengar skulle betalas ut, ville de också intervjua anställda som kunde vittna hur det var att arbeta med under de speciella förutsättningar som rådde.

När UG bad om att få intervjuer med anställda som jobbat med utbetalningarna fick man till en enda i början av arbetet, sen fick man beskedet att inga fler ville.

Petter Ljunggren menar att riktlinjer som nämnda checklista kan skapa en kultur där anställda inte vet om man kan, eller helt enkelt inte vågar, uttala sig för journalister.

– Det här är en utveckling man ser tydligt hos vissa myndigheter, men speciellt Tillväxtverket. De säger att anställda har meddelarfrihet men kontaktas man av en journalist så uppmanas man att ”vinna tid” genom att säga att man kan återkomma. Det är klart att det kan leda till att anställda blir oroliga och rädda när man ringer, menar han.

Tillväxtverket har också velat styra vem från SVT som gör intervjuerna, menar reportrarna. En uppgift som Tillväxtverket tillbakavisar.

Petter Ljunggren uppfattade  saken så att Richard Aschberg inte skulle få göra några intervjuer för redaktionens räkning. Detta eftersom myndigheten är besviken över de intervjuer Aschberg gjorde till ett tidigare reportage i våras, gällande coronastöd.

– De var tydliga med att de var besvikna på de intervjuerna och i min kontakt med dem var det tydligt att jag kunde få träffa presschefen, men Richard fick inte följa med. Man hänvisade också till att vi skulle vara två mot en under intervjun som en anledning. Sen satt ändå presschefen där med en kollega under intervjun, säger Petter Ljunggren.

Presschefen uppger i ett mejl att de inte har ställt några krav på vem som gör intervjuerna, däremot har man haft önskemål om att de skulle skicka en reporter och inte två. Att han skulle vara som en mur mellan journalister och ansvariga chefer håller han inte med om.

"Jag gör mitt jobb och försöker alltid vara serviceinriktad och professionell. Min bild är att dialogen med redaktionen hela tiden varit öppen och konstruktiv", skriver han.

Det UG möter från Tillväxtverket handlar inte om en myndighet som vill skapa ordning eller underlätta för andra att få insyn, utan om en ledning som vill skydda sig själva, menar Ljunggren.

– Det är en ledning som omger sig med en stab, ett slags livgarde, som fungerar som en mur. Det är ju inte så att myndigheten i sig mår bra av att man agerar så här, de mår väl snarare bra av att de anställda hade fått berätta om den här tiden utan att vara rädda? säger han.

När Journalisten kontaktar Tillväxtverket får inte heller vi ställa några frågor till ansvariga chefer. Presschefen Niklas Kjellberg svarar att de under det senaste halvåret besvarat ett hundratal frågor skriftligt och lämnat ut stora mängder material till UG.

Han påpekar också att GD Gunilla Nordlöf ställde upp på en intervju till det första reportaget om coronastöd som UG gjorde i våras.

”I samband med detta reportage har även en av våra avdelningschefer samt en enhetschef intervjuats. Mot denna bakgrund fattades ett gemensamt beslut att presstjänsten skulle hantera denna intervju, eftersom det är viktigt att journalister får svar på sina frågor”, skriver Kjellberg i ett mejl.

Fler avsnitt
Fler videos