Tidningsfusion att vänta
Kommunaktuellt och Landstingsvärlden kommer sannolikt att läggas ned och ersättas med en ny tidning med färre journalister än vad de båda tidningarna har i dag.
Kommunaktuellt och Landstingsvärlden kommer sannolikt att läggas ned och ersättas med en ny tidning med färre journalister än vad de båda tidningarna har i dag.
För några veckor sedan beslutade styrelserna för Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet att säga ja till att de båda förbunden går samman. Ett definitivt beslut fattas av förbundens kongresser i Linköping i början av maj nästa år.
Redan samarbetar de båda förbunden intimt på en rad områden och har flera gemensamma enheter, till exempel när det gäller information, ekonomi och IT.
– Även om inga definitiva beslut är fattade är en rimlig bedömning att det blir ett förbund. Det är också troligt att Kommunaktuellt och Landstingsvärlden läggs ned och ersätts av en ny tidning, säger en källa inom Landstingsförbundet till Journalisten.
Extern utredare
En modell som nu diskuteras är att låta en extern utredare ta fram ett förslag om hur den nya tidningen ska se ut, vilket uppdrag den ska ha och hur mycket resurser den ska få. Under tiden som arbetet med att ta fram den nya tidningen pågår, utkommer Landstingsvärlden och Kommunaktuellt som vanligt.
Ulf Bley, direktör vid Landstingsförbundet, säger att det är för tidigt att diskutera vad som ska hända med tidningarna.
– Vi har i resonemangen ännu inte kommit fram till tidningarna, men det får väl anses naturligt med en tidning.
På Kommunaktuellt arbetar i dag 26 personer. Chefredaktör Lena Hörngren menar att mycket talar för att det blir en gemensam tidning.
Färre anställda
– Ska det nya förbundet ha en tidning i stället för två, leder enkel matematik fram till att det blir färre anställda. Men ännu vet vi inte mycket. Det är många frågor, men få svar, säger Lena Hörngren.
På redaktionerna finns farhågor för att den nya tidningen ska ingå som en del i ”säljandet” av det nya förbundet.
– Jag tycker att publicistiska och journalistiska skäl talar för att man även i framtiden bör ha två tidningar. I kraft av vårt publicistiska oberoende, som står inskrivet i mitt kontrakt, är vi i dag ett starkt varumärke, säger Lena Hörngren.
Gunilla Thelander, journalistklubbens ordförande på Kommunaktuellt, säger att personalen på tidningen är orolig.
– Det är självklart att folk är oroliga och tänker på vad som kan komma att hända med jobben. Men ännu vet vi inte vad som ska hända.
Lars G Holmström, chefredaktör för Landstingsvärlden med 14 anställda, menar att bevakningen av sjukvårdspolitiken riskerar att försvinna om det blir en ny tidning.
– Det är i dag nästan bara vi som bevakar sjukvårdspolitiken. Försvinner Landstingsvärlden är risken stor att sjukvårdspolitiken bevakas mindre, samtidigt som sjukvården blir ett allt viktigare politikområde i takt med att vi blir allt äldre.