Kulturminister Amanda Lind.

Tidningsbranschen slipper betala för insamling av returpapper

23 april, 2020

Producentansvaret för returpappersinsamlingen ska upphävas, meddelar regeringen. ”Rådande läge är inte hållbart för tidningsbranschen”, säger kulturminister Amanda Lind.

Den 3 april meddelade kulturminister Amanda Lind att returpappersförordningen som skulle börja gälla 2021 skrotas i sin nuvarande form, och att regeringen återkommer med ett nytt förslag på hur returpappersinsamlingen ska finansieras. Beskedet välkomnades av branschen, framför allt Sveriges Tidskrifter, som länge lobbat mot den nya förordningen.

I dag meddelade regeringen att man kommer att ta fram en lösning som innebär att tidningsbranschen helt slipper finansiera insamlingen.

– Regeringen har inlett dialog med berörda parter och regeringens bedömning är att ett upphävande av producentansvaret är den enda lösningen som inte lägger kostnader på tidningsbranschen, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin, i en kommentar.

– Regeringen är angelägen om att hitta vägar att stärka förutsättningarna för oberoende journalistik i hela landet. Rådande läge är inte hållbart för tidningsbranschen, säger kulturminister Amanda Lind.

Utan producentansvaret får kommunerna, som har ett grundansvar för hushållsavfall, ansvar också för insamling och behandling av returpapper.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies