Gå direkt till textinnehållet

Tidningen Syre blir sjudagarstidning

Tidningen Syre blir sjudagarstidning på nätet från 1 mars. Tolv personer har anställts för att ro i land satsningen och sätta fokus på tidningens huvudfrågor.

– Vi har haft den målsättningen sedan vi startade för sju år sedan, och nu orkar vi och har utrymme att göra det. Det är ju framför allt på personal som den stora satsningen blir, säger Lennart Fernström, chefredaktör och ansvarig utgivare.

Utöver de tolv personer som anställts ska antalet fasta frilanssamarbeten utökas.

– Vi har märkt på våra läsare att det finns ett ökat behov av bevakning av de frågor vi står för. Vi är mer eller mindre ensamma om att bevaka vissa frågor och framför allt ensamma om att ha ett ordentligt fokus på dem.

Annons Annons

Tidningens huvudfrågor är miljö, migration, frihet och integritet, djurrätt samt basinkomst, där man också bevakar trygghetssystem och fördelningspolitiken.

Att ni utökar till sjudagarstidning, har det något att göra med att det är valår?
– Det passar ju bra, men det är inte genomfört med tanke på att det är val. Vi kommer förstås att bevaka valet men så fixerade är vi inte vid partipolitiken att det varit avgörande för när vi startar. Det finns ju hur många liberala tidningar som helst, och en del vänstertidningar, men det finns inga andra gröna dagstidningar i Sverige.

Lennart Fernström räknar med att de kommer att nå fler läsare med den ökade nyhetsbevakningen, men det finns ingen plan på att göra någon stor marknadsföringskampanj.

– Vi har sedan gammalt en löpande marknadsföring så det blir mer att vi gör lite extra på den. Vi går ut och berättar det här och sedan är det bara att gneta på med att behålla prenumeranter och få in nya.

Den huvudsakliga rapporteringen kommer att handla om Sverige.

– Det är sällan vi skickar ut folk internationellt men vi har kontakt med frilansare runt om i världen om det skulle finnas behov av särskild bevakning. Vi har också avtal med både TT och IPS (Inter Press Service) och IPS är ju bara utlandet.

Finns det tillräckligt med nyheter inom era områden för att komma ut sju dagar i veckan?
– Det gör det absolut. Vi är inte begränsade, vi är en bred nyhetstidning och har våra fem områden som vi har extra fokus på. Vi kommer också att göra en extra satsning på att följa konspirationsrörelserna och de högerextrema rörelserna. Och vi kommer inte bara att rapportera om de fem områdena, nyheter finns det alltid.

I övrigt kommer upplägget vara som förut – ett pappersmagasin som kommer ut varje vecka och sammanfattar det bästa av det som publicerats digitalt.

– Jag hoppas att det leder till att vi når ut till fler och att vi bidrar till att det blir mer fokus på de här frågorna som vi tycker är viktiga.

Fler avsnitt
Fler videos