Gå direkt till textinnehållet

Thomas Mattsson: ”Kopplingen till Murdoch halsbrytande”

Sveriges Radios tidigare VD Mats Svegfors påstående att den svenska tidningsbranschen går i Rupert Murdochs fotspår och lobbar mot public service har nu även fått kritik av TV4 och Thomas Mattsson.

Det var i ett debattinlägg i Dagens Nyheter som Ulf Dahlsten, tidigare statssekreterare för Socialdemokraterna och koncernchef för Posten, och Mats Svegfors, tidigare VD för Sveriges Radio förde fram att svenska tidningsbranschen gör som mediemogulen Rupert Murdock i Storbritannien och driva en kampanj mot public service.

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen, skriver på sin blogg att det är ”häpnadsväckande ord”.

”I princip påstås det att den nu så intensiva diskussionen om Sveriges Television, Utbildningsradion och Sveriges Radio är driven av – Rupert Murdoch. Alltså mediemagnaten från Australien som ärvde pappas tidningsimperium, expanderade detsamma till Europa och startade TV-kanaler i Storbritannien och sedan blev medborgare i USA där han nu äger TV-nätverk, filmbolag och dagstidningar. Jag skulle kunna skriva så mycket om Murdoch, han omnämndes i princip i varje utgåva av MattssonHelin”-podden, men kopplingen på DN Debatt får nog ändå sägas vara… halsbrytande.”

Annons Annons

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle Bonnier Broadcasting/TV4, skriver att ”den här typen av inlägg i debatten sätter krokben även för dem. Den tidigare VDn för Sveriges Radio målar upp bilden av ett public service som det enda svaret på den svåra process att försvara demokratin vi alla står inför. En så grandios självbild tror jag faktiskt inte företrädarna för public service står för, vill bygga upp, eller är betjänta av.”

 

 

 

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos