Gå direkt till textinnehållet

Texttjuvar hotas av polisanmälan

Alis överväger att polisanmäla tidningar som lägger ut frilansars texter på Internet utan att betala.—Flera personer är beredda att låta sina ärenden drivas som pilotfall vid en rättslig prövning, säger Michael Nordvall, kontaktperson vid en nybildad aktionsgrupp för frilansars rättigheter.

Alis överväger att polisanmäla tidningar som lägger ut frilansars texter på Internet utan att betala.

—Flera personer är beredda att låta sina ärenden drivas som pilotfall vid en rättslig prövning, säger Michael Nordvall, kontaktperson vid en nybildad aktionsgrupp för frilansars rättigheter.

Hallandsposten och flera andra landsortstidningar vill kunna återpublicera frilanstexter på nätet utan att betala extra. Frilansar som kräver betalt riskerar att förlora sina uppdrag.

Annons Annons

Tidningarna uppmanar frilansar att skriva under mycket långtgående avtal. Där står bland annat att tidningen har rätt att överlåta frilansarens publiceringsrätt till andra juridiska personer.

—Hårresande. Det innebär ju att tidningen kan sälja mitt material vidare, påpekar Michael Nordvall.

—Tänk om jag intervjuar en person och lovar att materialet ska hamna i en viss tidning. Till följd av sådana här avtal kan intervjun sen dyka upp i ett reklamblad eller i Fib-Aktuellt. Hur ska folk då våga låta sig intervjuas?

Även Alis, organisationen för frilansskribenters upphovsrätt, har fått nog.

— Vi har försökt nå en överenskommelse för att skydda frilansarnas upphovsrätt men TU (Tidningsutgivarna) vill inte ha något sådant avtal säger Alis ordförande Lars E Rabenius.

— Vi överväger nu rättsliga åtgärder mot tidningar som inte betalar frilansar vid vidarepublicering. Det kan bli fråga om att stämma eller polisanmäla dem.

TUs förhandlingschef Bertil Dejke menar att det är upp till varje enskild tidning att förhandla med sina frilansar och att TU av den anledningen inte vill skriva under något centralt avtal.

Fler avsnitt
Fler videos