Terrordåd stoppades
i grevens tid

16 april, 2012

Mycket tyder på att det planerade terrordådet mot Jyllands-Posten och Politiken 2010 stoppades i sista stund. Rättegången mot tre svenskar och en tunisier som åtalats för förberedelse till terrorhandling i Danmark kommer att pågå fram till mitten av juni.

Det var den 29 december 2010 som den danska säkerhetspolisen PET grep tre svenskar i en lägenhet i danska Herlev, misstänkta för att ha planerat ett terrordåd mot Jyllands-Posten. Samtidigt greps en fjärde man i Järfälla i Sverige av svensk polis. Tre av männen är svenska medborgare, en är tunisier.

Utredningen visar att det är troligt att gripandena skedde i sista stund, enligt Politiken.

De tre männen hade rest från Sverige föregående dag och hade med sig en kpist och en pistol i bilen. Männen hade övervakats av både svensk och dansk polis under en längre tid.

I förundersökningen ingår cirka 1 800 ljudfiler och rapporter med de fyra misstänktas uttalanden och planer. Enligt åklagaren Henrik Plæhn är material från avlyssningarna viktiga bevis i rättegången.

På ett av banden ska en av de misstänkta ha sagt att aktionen ska vara över på 20 minuter, och att människor ska dö.

Enligt utredningen ska männen ha bett om en välsignelse för att döda otrogna, och ska ha talat om att binda otrogna och hugga huvudet av dem. Efter morgonbönen den 29 december skulle männen ha kört till tidningshuset på Rådhuspladsen. Då valde polisen att storma lägenheten.

Motivet till det planerade terrordådet är enligt åtalet Jyllands-Postens tryckning av Muhammedkarikatyrerna 2005. Bara under 2010 inkom fem terrorhot mot Jyllands-Posten.

Rättegången kommer att pågå fram till den 14 juni.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies