Talentum kan styckas
Tidningsförlaget Talentum Sverige som ger ut bland annat Ny Teknik, Affärsvärlden och Dagens Media kan styckas i fem bolag. Följden blir att de lokala avtalen och den gemensamma Las-kretsen på Talentum försvinner, uppger Talentum Sveriges vice VD Peter Edhäll (bilden).
Talentum Sverige består i dagsläget av två aktiebolag: Dagens Media AB, som rymmer branschtidskriften Dagens Media, samt Talentum Media AB som rymmer förlagets övriga titlar.
Nu vill ledningen för Talentum Sverige stycka upp Talentum Media AB i fyra nya aktiebolag: ett som rymmer Affärsvärlden; ett som rymmer de juridiska tidskrifterna Lag & Avtal och Arbetarskydd; ett som rymmer tekniktidskrifterna Ny Teknik, Digital Teknik och Teknikhistoria; samt ett produktionsbolag som rymmer bildredaktör, foto och AD.
Planen är att uppstyckningen ska vara klar till årsskiftet, och därmed skulle Talentum Sverige bestå av fem separata aktiebolag.
Journalistklubben är skeptisk till den föreslagna uppstyckningen.
– Ingenting av det som arbetsgivaren håller fram som skäl till uppdelningen kräver att man skapar separata bolag. Chefredaktörerna kan ha resultatansvar även i en gemensam organisation, och att få igång ett driv att utveckla nya produkter kräver inte heller separata bolag, säger Eddie Pröckl (bilden), ordförande i journalistklubben på Talentum.
– Det man kommer åt med separata bolag är separata Las-listor som man kan knyta till separerade ekonomiska resultat, och varför skulle man göra sig besvär med att skapa dem om man inte tänker använda dem till något.
Journalistklubben har även fått veta att arbetsgivaren helst ser att den delas upp, med var sin liten klubb som förhandlar om olika villkor i de nya företagen.
Fyra av de fem föreslagna bolagen kommer dessutom att vara så små att de har färre än tio anställda, vilket gör att ledningen kan undanta två personer från turordningsreglerna.
– Det skulle i praktiken sätta Las ur spel på Talentum, och det är ingenting som gagnar våra medlemmar, säger Eddie Pröckl.
En löntagarkonsult är anlitad för att granska förslaget, och efter att konsulten presenterat sin rapport kommer förhandlingarna att kunna fortsätta.
Peter Edhäll, vice VD på Talentum Sverige, säger till Journalisten att syftet med uppstyckningen är att man vill skapa incitament för att skapa nya intäktskällor.
– Vi har minskade intäkter inom klassisk annonsering, både i print och digitalt. För att uppnå lönsamhet har vi genomfört besparingar, men att osthyvla som vi har gjort hittills fungerar bara till en viss nivå. Vi måste hitta nya intäkter och genom att dela upp den redaktionella verksamheten i fem olika delar och ge chefredaktörerna tydligt resultatansvar tror vi att vi kan få igång ett driv att utveckla nya produkter och utveckla verksamheten som man jobbar i, säger Peter Edhäll.
Har chefredaktörerna inte ett resultatansvar i dag?
– Nej, det ligger på mig för den redaktionella verksamheten, och på säljchefen för säljverksamheten. Helhetsbilden har inte chefredaktörerna haft under de senaste åren.
Finns det några andra fördelar som du ser med att dela upp Talentum i fem bolag?
– Jag tror att den här strukturen kommer att leda till att medarbetarna känner ett större driv och att de kan påverka verksamheten, och även att de kommer närmare säljorganisationen för att förstå vilka utmaningar de har så att vi skapar en bättre miljö för att utveckla företaget.
Det här räknas väl som övergång av verksamhet så att medarbetarna ska få välja om de vill gå över till det nya bolaget?
– Ja, precis.
Vad händer med de lokala avtalen som har funnits med facket?
– De lokala avtalen kommer i samband med övergången av verksamheten att finnas kvar under ett års tid. Sedan blir det en diskussion i respektive bolag vilka avtal som ska gälla. Alla bolag ska fortfarande vara knutna till centrala kollektivavtal, självklart.
De lokala avtalen försvinner efter ett år, och sedan blir det en diskussion om man ska ha nya avtal?
– Ja. Efter ett år träder avtalen för det nya bolaget in, och i grundläget finns det inga lokala avtal där och vi kommer att behöva förhandla om nya avtal under det första året. Vi behöver ju ha till exempel upphovsrättsavtal för att kunna fortsätta ha den verksamhet som vi har tänkt oss.
Hur är det med driftsenheter och Las-listor, förändras de av det här?
– Det kommer ju att bli så att varje bolag kommer att ha en egen Las-lista.
Det låter som att det finns fler fördelar för arbetsgivarsidan än att få igång produktutvecklingen? De lokala avtalen kostar ju en del pengar, och att man får separata Las-listor på varje titel gör det lättare vid uppsägningar för arbetsgivaren?
– Talentum Sverige behöver bli ett lönsamt företag, så är det. Det går inte att sticka under stol med. Men redan i dag har Dagens Media en separat Las-lista, och det är inte så att vi har gjort dramatiska förändringar där. Möjligheten finns, absolut, men om det bara handlade om att minska bemanningen så menar jag att det finns lättare sätt än att driva en stor förändring.
Du tror inte det här kommer att leda till ytterligare sparpaket, när titlarna får egna Las-listor och chefredaktörerna får resultatansvar?
– Inte enkom av den här organisationsförändringen, utan för att det är den sista utvägen i sådant fall. Ambitionen är att vi ska kunna växa, och den möjligheten borde finnas inom våra starka varumärken.
På tisdagsmorgonen kom beskedet att finska Alma Media lagt ett bud på Talentum, vilket Journalisten berättat om. Alma Media äger sedan tidigare 32 procent av Talentum och Alma Medias VD Kai Telanne sitter också i Talentums bolagsstyrelse, som har rekommenderat en försäljning till Alma Media.
Har den planerade styckningen något med budet från Alma Media att göra?
– Nej, det har det inte. Det ligger på en helt annan nivå, säger Peter Edhäll.
Om budet antas, vad kommer det att innebära för Talentum Sverige?
– Kortsiktigt tror jag inte att det kommer att betyda så mycket. Långsiktigt hoppas jag att det kan leda till synergieffekter där vi kan ta del av den stora digitala utveckling som pågår inom Alma Media.