Gå direkt till textinnehållet

Tajt nav ska ge fler gräv åt SVT

En tajt arbetsgrupp och en metodisk arbetsprocess. Det är några av faktorerna som ska göra att SVTs Grävnav skapar mer grävande journalistik.

Efter att ha gått igenom ett antal dörrar och korridorer från den provisoriska entrén kommer man fram till SVTs nyhetsredaktion i tv-huset på Gärdet i Stockholm. I en stor, nyrenoverad lokal med rikt ljusinsläpp från taket samsas onlinereportrar och Aktuelltredaktörer sida vid sida. Här finns också Grävnavet som i sin nuvarande konstellation kom till sommaren 2021. 

– Nu är gruppen en fast kärna, och har därför en kortare startsträcka vilket gör oss explosiva. Vi kan ta in en reporter med en stark idé, sätta hen i gruppen och få ut nyheten/granskningen snabbt. Eller fortsätta i ett brejkingläge med en fördjupning, genom att jobba i team där någon annan kan ta vid när lead-reportern kanske inte orkar dag tre, förklarar navets redaktör Jenny Küttim gruppens arbetssätt.

Det stora kontorslandskapet som omger Grävnavets lilla arbetsstation bryter mot alla schabloner om skrivbord täckta av dokument och whiteboardtavlor fulla med tidslinjer och post it-lappar. 

Annons Annons

Att sitta nära de man jobbar med är jätteviktigt, så man kan hjälpa och stötta varandra i en period då saker går trögt, säger Aris Velizelosah. Foto: Tor Johnsson.

Aris Velizelos jobbar som specialresearcher på SVT, och bistår bland annat Grävnavet med metodisk research. Han ägnar sig gärna åt datajournalistik och strukturerar helst informationen i Excel. Under sista terminen på journalistutbildningen började Aris Velizelos som praktikant hos datajournalisterna Helena Bengtsson och Linda Kakuli. Sedan dess har han blivit kvar på SVT. 

Det som görs i Grävnavet publiceras i första hand online på SVT.se, men oftast går jobben även i Aktuellt och Rapport. Ibland samarbetar Grävnavet med Uppdrag granskning. En stor del av publiceringarna bygger på tips, navet får in tusentals.

– Många är inte så bra, men mycket är också väldigt intressant och går att jobba vidare på. Ofta visar det sig att det kanske var på ett lite annat vis än vad som angavs. Och ibland kan det vara ett större missförhållande än vad som skrevs i tipset, säger Aris Velizelos. 

Grävnavet gör snabbgranskningar som tar allt­ifrån några dagar till ett par veckor och längre projekten som kan pågå i flera månader. Grävnavet blir även involverat när det kommer till breakinghändelser, berättar Aris Velizelos. 

– Men då jobbar vi oftast inte med ”nu har det här hänt” utan försöker förstå varför det hände och vilka som var involverade, till exempel kring mordet i Almedalen. Då är det jättemånga som jobbar med nyhetsrapporteringen kring händelsen, medan vi kanske är mer intresserade av att ta reda på vem personen bakom dådet är och vad det finns för bakgrund. Vi försöker gräva lite djupare i en större bild.

Just nu jobbar två redaktörer, tre fasta reportrar och en researcher i navet, samt några reportrar som vanligtvis jobbar någon annanstans inom SVT men som lånas in en period. Dagarna inleds med morgonmöten där kollegorna stämmer av läget, berättar vad man läst och sett, bollar kring vad man kan gå vidare med och med vilken metod. Navet försöker också inspireras av andra medier – jobb som gjorts i andra länder, kan de göras i Sverige? 

Det öppna kontorslandskapet ska underlätta samarbetet mellan de olika delarna av nyhetsarbetet. Trots att många befinner sig i det rektangulära rummet är det tyst. Koncentrationen är stor. 

– Tidigare har vi suttit isolerat men nu känner man nyhetspulsen när det händer någonting vilket är väldigt kul, säger Aris Velizelos. 

Många tänker nog att grävarbete sker i en lite mer avskild miljö. Får du ro att grotta ned dig i ett projekt som pågår i flera månader?
– Jag tror kanske att många har den bilden att det är så det går till, och ibland är det så. Men vi har också diverse rum som man kan sitta i under lång tid där man jobbar med krypterad information och sådant som inte får lämna rummet. I den typen av rum har vi ofta tidslinjer och post it-lappar till höger och vänster. Så om man håller på med en lång granskning är det större chans att man går till ett låst rum där man kan jobba mer ostört, säger Aris Velizelos.

Zahraa Abdul Reda (till vänster) är inlånad från SVT Jönköping. Bredvid henne Marja Grill. Foto: Tor Johnsson

I ett litet rum en våning upp sitter Marja Grill som är en av Grävnavets fasta reportrar. Hon har ”nördat in sig” mycket på Acta publica, LVU-domar och Ivo-anmälningar i sitt arbete den senaste tiden.

Bredvid hennes sitter Zahraa Abdul Reda som tillhör SVTs redaktion i Jönköping, men som är i Stockholm och samarbetar med Marja i en fristående fortsättning på SVTs granskning av hedersvåld. Zahraa kommer från Libanon där hon jobbat som journalist och flyttade till Sverige för tre och ett halvt år sedan. I det här projektet har hon wallraffat. 

– Det har varit jättetufft. Men vi gör något jättespännande och viktigt. Vi jobbar sjukt bra ihop, jag lär mig så mycket av Marja, säger Zahraa Abdul Reda som talar helt flytande svenska.

Marja och Zahraa träffades på grävseminariet i Luleå tidigare i år och där sa det klick. Det här är första gången de jobbar tillsammans, Marja Grill beskriver Zahraa Abdul Reda som en ”raising star”. 

– Eftersom vi just har granskat hedersvåld så var det fantastiskt att träffa Zaharaa som kan språket och som sa att hon ville wallraffa. Vi har haft kontakt med tjejerna från vår förra heders­våldsgranskning och ville göra en fortsättning. Med Zahraas språkkunskaper kan vi komma under skinnet på ett helt annat sätt. Det är jättekul med olika kompetenser i teamet. Jag lär mig av Zahraa, hon är så driven och ett sådant språkgeni, säger Marja Grill. 

VIDEO: Se Aris Velizelos bästa grävtips på Journalistens Instagram

 

Det här är SVTs Grävnav

Grundades: 2019 av UG-nestorn Nils Hanson, men hette då Grävdes­ken. I januari 2020 tog Jenny Küttim över som redaktör och sommaren 2021 fick den sin nuvarande form.

Anställda: Tre fasta reportrar, en researcher och två redaktörer. Men drygt 10-14 personer jobbar i gruppen, bland annat två videoreportrar och reportrar och researchers som plockas in från andra delar av nyhetsdivisionen. 

Redaktörer: Jenny Küttim och nyrekryterade Christoffer Brask som snabbgranskningsredaktör.

Priser: Två guldspadar.

 

Fler avsnitt
Fler videos