Gå direkt till textinnehållet

SVT-reportern skulle rapportera om corona – nekades inträde i USA

SVT-reportern Fouad Youcefi skulle egentligen ha varit i USA nu för att rapportera om coronakrisen. Men han blev nekad inträde och satt på ett förvar i Elisabeth, New Jersey. ”Det är frustrerande att USA inte inser vikten av att journalister ska kunna kan ta sig in i landet för att rapportera om den här historiska situationen”, säger han till Journalisten.

Det var i förra veckan som SVTs Fouad Youcefi reste till USA för att rapportera om coronakrisen. En plan som föll i stöpet direkt. Han blev stoppad vid gränsen och sattes på ett förvar tills nästa flyg mot Sverige skulle avgå, drygt 24 timmar senare.

I ett inlägg på sin Facebooksida skriver han själv om sin tid på förvaret.

”Jag vet inte om det här är den säkraste platsen att vara på, eller den farligaste", säger en kvinnlig vakt till Fouad, skriver han. 

Annons Annons

"Hon berättar att hon funderat på att inte komma in till jobbet. Men blir hon av med arbetet förlorar hon också sina sjukvårdsförmåner”, fortsätter texten.

Anledningen att Fouad Youcefi nekades inträde har att göra med USAs beslut om inreseförbud från Schengen-länderna.

SVT och Fouad Youcefi själv hade räknat med att USA – som en rad andra länder – skulle kunna se till att man som journalist kom in i landet, även om det krävdes en karantän.

– När USA går ut i krig så kan journalister följa med och bevaka hur landet sköter sig, men i det här fallet är journalister inte undantagna reglerna, det tycker jag är väldigt olyckligt, säger Fouad Youcefi på telefon från Mexico City, där han nu befinner sig. 

Varför är han då i Mexiko? 
Jo, turerna är nämligen så att efter 24 timmar på förvaret i Elisabeth, blev Fouad hemskickad till Sverige igen. Efter några dagar hemma har han åkt till Mexico City, som alltså ligger utanför Schengen, där han måste sitta och vänta i 14 dagar – innan han kan göra ett nytt försök att komma in i USA. 

Vilket enligt regelverket, som det ser ut idag, ska fungera. 

– Olika länder gör på olika sätt, min kollega Ulrika Bergsten har kommit tillbaka in i Kina, men de satte henne i karantän på ett hotell i två veckor. En sådan lösning hade USA också kunnat göra med mig, säger Fouad Youcefi.

Under sin tid på förvaret i Elisabeth satt Fouad tillsammans med runt 300 andra  personer från hela världen, för att de antingen blivit nekade inresa och väntar på nästa flyg tillbaka till hemlandet, eller för att de försökt ta sig in i USA olagligt.

I texten på FB berättar Fouad även om en man från Angola som har kraftig hosta och får tillsägelser från personalen om att hosta i armvecket. 

Angolanen har ett giltigt visum i USA, men har varit i Schengen under de senaste 14 dagarna och får därför inte komma in i USA i enlighet med president Trumps dekret. 

”Det vilar något sorgset och desperat över angolanen. Hans fru och barn väntar på honom här i New York, men han ska enligt reglerna skickas tillbaka till Angola. På grund av coronaviruset går nästa flyg först i slutet av april. Han säger att han blir galen av att sitta inlåst, särskilt när inga besök längre tillåts”, skriver Fouad.

– Alla som jag mötte där inne var oerhört öppna även när jag sa att jag var journalist, säger Fouad Youcefi på telefon från Mexiko. 

Var du rädd att bli smittad?

– Nej det var jag inte. Vi var uppdelade i olika större rum som hade plats för ett 20 tal personer, och vi var sex stycken, så vi hade utrymme. Personalen testades noggrant innan de skulle in på jobbet, även vi testades ju så jag var inte orolig för det. Det var en kontrollerad miljö hela tiden på gott och ont. 

– Det jag tyckte var obehagligt med förvaret var att inte riktigt veta vem som ska ta en någonstans, eller hur man ska bli transporterad. Det var först en halvtimme innan jag började bli processad för att komma ut som jag fick bekräftat att det fanns biljetter till flyget, och att jag kunde åka med. 

Fler avsnitt
Fler videos